Recorregut del Volt 3

Aquí hi trobareu la informació més detallada del recorregut i de les diverses parades del Volt III.

Recorregut

Les parades d’aquest tercer VOLT seran:

29 d’octubre

Presentació del Volt III

Què és el Volt? Iniciarem el nostre recorregut de tres dies fent un repàs històric d’aquesta iniciativa, introduint els discursos i els vincles generats en els Volts anteriors, i presentant a les persones i els moviments que participem del Volt III, així com la proposta temàtica d’aquest any: “Davant la impunitat corporativa, sobirania popular!”

Visita al Projecte Castor

Plataforma Castor - recorregut del Volt 3

Els terratrèmols de 2014 van posar al projecte Castor en el punt de mira de la ciutadania de l’Estat espanyol, però la societat civil organitzada en el territori d’Alcanar i Vinaròs portava des de 2007 fent oposició a aquesta infraestructura imposada i inútil.

Amb indignació, el 2014 vam conèixer la indemnització rebuda per ACS, empresa presidida per Florentino Pérez, que ascendia a 1.700 milions d’euros. Aquesta va arribar després del cessament d’activitats el setembre de 2013, amb la fi de la concessió i de la reversió a l’Estat de la llicència d’explotació de l’emmagatzematge de gas.

A aquesta parada hi realitzarem una acció de protesta a la plataforma terrestre del projecte Castor i presentarem el Judici Popular del Castor, que es portarà a terme el juny de 2017 i on “farem seure” a la banqueta dels acusats als responsables d’aquest desastre social, ambiental i financer.

Activitats a Alcanar amb l’Associació d’Afectats/des per la Plataforma Castor i la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia

En l’actualitat, a la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia es suma l’Associació d’Afectats/des per la Plataforma Castor, com a entitats promotores de la lluita per revertir la situació de deute ecològic i social generat per aquest projecte.

En aquesta parada, cercarem respostes des del territori sobre:

  • Quin paper han jugat els diferents governs, institucions i actors en el projecte?
  • Qui assumirà ara la responsabilitat d’aquest desastre social, ambiental i financer? Què s’està fent per confrontar-ho?

30 d’octubre

Acció al polígon petroquímic de Tarragona amb la Plataforma Cel Net

Plataforma Cel Net - Recorregut Volt 3

La Plataforma Cel Net nasqué a la zona del polígon petroquímic nord del Camp de Tarragona, als municipis del Morell, Vilallonga del Camp, la Pobla de Mafumet, Constantí, Puigdelfí, entre d’altres. L’objectiu de Cel Net ha estat sempre denunciar les males pràctiques de la indústria, els seus impactes ambientals i exigir estudis sobre la qualitat de l’aire i l’impacte sobre la salut.

Actualment Cel Net, després d’haver aconseguit alguns estudis de qualitat de l’aire i que la Generalitat creï la Taula per la Qualitat de l’Aire, batalla per ampliar l’abast dels estudis, exigir una regulació permanent pels contaminants i per una indústria que no retalli la vida dels veïns i veïnes del Camp.

Assemblea oberta de moviments del VOLT i de la Xarxa Sud

Xarxa Sud - Recorregut Volt 3

La Xarxa Sud d’entitats i plataformes en defensa del territori del Camp de Tarragona agrupa els col·lectius que lluiten contra diferents agressions al territori. Fruit de la necessitat de compartir batalles i agrupar esforços va néixer aquesta xarxa que actualment agrupa plataformes contra activitats extractives, entitats ecologistes i conservacionistes, plataformes contra projectes com Bcn World, contra els impactes de la indústria petroquímica, entre d’altres.

Des de la seva creació fa quatre anys, la Xarxa Sud sobretot ha coordinat campanyes contra la MAT del Camp, ha organitzat accions de divulgació de les problemàtiques ambientals del Camp i organitza anualment la Festa pel Territori.

31 d’octubre

Activitats a la indústria química de Ercros a Flix

ERCROS a Flix - Recorregut Volt 3

Durant més d’un segle a Flix ha operat una gran indústria electroquímica, Ercros, que amb absoluta impunitat ha anat contaminant el riu Ebre i el sòl amb grans quantitats de productes químics, metalls pesants i elements radioactius. Després d’haver-se confirmat aquests alts índexs de contaminació i alguns efectes sobre la salut dels veïns i veïnes de Flix, així com persones treballadores de la fàbrica, la societat civil s’ha començat a organitzar per denunciar els fets i demanar responsabilitats. Per una banda estan sortint nombroses informes i estudis que demostren l’elevat grau de contaminació de la zona i que corroboren la necessitat d’emprendre accions urgents de descontaminació, tant del riu com del sòl. I per altra banda, la societat ja demanda que l’empresa no quedi exempta de responsabilitat i es faci càrrec dels danys ambientals i sobre la salut.

Actualment la plataforma Flix Net es troba en fase de constitució per tal d’exigir aquestes responsabilitats i coordinar les diferents accions a emprendre.

Visita a cooperativa energètica de biomassa de Vandellòs

Vandellós - Recorregut Volt 3

Coneixerem la història d’implantació de diverses centrals de producció energètica al municipi de Vandellòs-Hospitalet de l’Infant, tant centrals nuclears com tèrmiques i aprofundirem en els impactes i riscos territorials dels grans centres productors d’electricitat.

També coneixerem alternatives energètiques des del territori com és la cooperativa de serveis energètics Les Atxes. La cooperativa Les Atxes neix des del territori i pel territori amb l’objectiu de crear sinergies positives dins de l’àrea local i contribuir en el seu desenvolupament sostingut. Les atxes representen el foc i la calor que la cooperativa vol dur a les llars altre cop, però també representa la biomassa en la mesura que aquesta font d’energia i la seva gestió assegura un abastiment permanent i sostenible de riquesa cap a les llars.