Deprecated: class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /var/www/html/xse.cat/volt3/wp-includes/functions.php on line 5051

Volt I: en l’energia també volem decidir

Una volta al model energètic fent un “VOLT” que el visiti

Entre el 26 i el 28 de setembre, la Xarxa per la sobirania energètica va dur a terme el primer VOLT oligotòxic a Catalunya. Inspirat en els toxic tours realitzats a Mèxic, Equador, Estats Units, … el VOLT oligotòxic va ser una visita guiada i participada als punts negres del model energètic català, un model oligopòlic, agressiu, fòssil i obsolet. Però també va mostrar algunes experiències que inicien un camí cap a una nova, urgent i necessària forma de conviure amb l’energia. La idea de fons: fer un volt al model energètic actual.

Dret a decidir… també en l’energia

L’objectiu del primer VOLT va ser la denúncia de projectes amb impactes potencials o que ja havien mostrat la seva gravetat alhora que la visibilitació d’algunes propostes de canvi, però també la reflexió al voltant de la sobirania energètica: qui decideix en realitat sobre les infraestructures energètiques? A qui serveixen les polítiques energètiques actuals? Qui decideix quanta energia es produeix? Qui decideix d’on prové aquesta energia? I, sobretot, per a què s’utilitza la limitada quantitat d’energia de que podem disposar? El tant reclamat dret a decidir implica també el dret a decidir entre tots i totes quanta energia necessitem, de quines fonts la volem obtenir i per a què prioritzem utilitzar-la.

Vivim en un model energètic tòxic i centralitzat, amb greus conseqüències per a la vida i la qualitat de vida de les persones (guerres pels recursos, pobresa energètica, col·lapse…). Davant d’això, comptem amb l’energia de les persones i creiem en el sentit de xarxa i de col·lectivitat. Un gir de 180º en la nostra manera de pensar l’energia que ja està en marxa.

oligotoxic

Ruta

La caravana va sortir el divendres 26 de Barcelona, on es va realitzar un acte de denúncia del monopoli d’Endesa a Catalunya, i va tenir parades als punts negres energètics més destacats del territori català: El projecte Castor a Alcanar (Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia), la nuclear a Vandellós (Campanya 25 anys accident Vandellós I), Barcelona World a Salou (Plataforma Aturem Barcelona World), el frau dels purins a Osona (Grup de Defensa del Ter), Riudaura (Plataforma Aturem el Fracking), Fellines (No a la MAT) i Palamós (Aturem les prospeccions a la costa catalana). A cada parada, es van realitzar activitats lúdico-reivindicatives, xerrades i debats.

A mitja ruta, dissabte 27 a la tarda, el VOLT va aturar-se a Torregrossa (Lleida), on es va visitar la planta de biogàs de Som Energia com a exemple de les propostes de producció de renovables a petita escala que s’estan desenvolupant a Catalunya. Som Energia també va explicar la seva experiència a Sant Celoni, on l’Ajuntament és soci de la cooperativa i hi té contractada l’electricitat de 8 vivendes socials. Una parada central, per posar èmfasi en aquelles iniciatives que obren un camí de treball en l’àmbit de l’energia, apostant per un model localitzat que posa l’energia en mans de la ciutadania.

A la web de la Xse hi trobaràs tota la informació del primer VOLT.

Del primer VOLT també en va sortir un documental. No te’l perdis!