Des de la Xarxa per la sobirania energètica ens importa què passa amb els preus de l’energia perquè això afecta a la vida de les persones i el planeta, així com a la capacitat que tenim de decidir sobre els nostres modes de vida i de transformar el model energètic i productiu.
Sovint hi ha una manca d’informació sobre el model energètic i la seva gestió, i especialment sobre els preus de l’energia. No obstant, en els últims mesos aquesta dinàmica s’ha capgirat i l’excés d’informació i notícies al respecte, sense una anàlisi en profunditat i una lectura política dels esdeveniments, segueixen deixant a la ciutadania sense eines per a posicionar-nos i exigir els nostres drets. Les mesures aprovades pel govern el passat setembre són la punta de l’iceberg de tot un seguit de legislacions, mesures i funcionaments estructurals i sistèmics ja existents, que ens han portat a la situació que vivim avui dia amb els preus de la llum més cars des de l’existència del mercat elèctric.
En aquest sentit volem acostar aquesta lectura detallada de la situació a la gent, a les comunitats i ciutadania organitzada (o en procés de ser-ho), per tal de plantejar diferents demandes i propostes per a seguir construint sobirania energètica des de la responsabilitat col·lectiva.
Els factors que hi ha darrere d’aquesta escalada de preus de l’electricitat són d’orígens diversos; hem sentit a parlar del gas, les emissions de CO₂, l’oligopoli elèctric, les hidroelèctriques, les renovables, la demanda, les portes giratòries… Per això ens proposem fer-vos arribar la nostra visió pausadament i en profunditat, amb un seguit de sis articles, publicats setmanalment.
Sens dubte, és una temàtica complexa; així i tot, creiem que és possible, i necessari, dedicar temps a fer la situació actual més comprensible per a seguir proporcionant eines a la ciutadania en el seu camí cap a la sobirania energètica. La manca de transparència, la tecnificació dels discursos i la complexificació de factors són també pilars que sustenten el desequilibri de poder i opacitat del model energètic actual.
Parlarem doncs, en una primera entrega, de com funciona el mercat elèctric, majorista i minorista, de com impacta aquest funcionament a les nostres factures i per què funciona d’aquesta manera; seguidament entrarem a valorar les diferents tecnologies de generació, quines empreses en són propietàries i com aquestes han jugat cadascuna el seu paper en la pujada de preus que estem vivint. Ens caldrà també fer un petit recorregut històric per entendre quins factors són propis de l’Estat espanyol i què està succeint a la resta d’Europa. Entrarem a debatre el mercat d’emissions, els límits biofísics que condicionen tant la matriu com la transició energètica i els factors més rellevants de l’expansió de les energies renovables. Finalment, compartirem les nostres propostes envers una sobirania energètica real, que posi al centre les persones i el planeta, per davant de l’oligopoli elèctric i el capital.
Llegeix la "Declaració de Girona per una Xarxa de distribució d’electricitat Pública" Avui, en el…
El pròxim 12 de desembre, Girona acollirà una jornada crucial per avançar cap a un…
Avui hem presentat el “Decàleg de propostes per a una energia pública i sostenible a…
Presentació en línia! 📆 Dimecres 20 de novembre ⏰ A les 10h. 📺 En el…
El cap de setmana del 18 al 20 d’octubre torna el VOLT, una iniciativa de…
Anunciem la sisena edició del Volt, una iniciativa que combina activisme, educació i solidaritat en…