Dissabte 20 de Juny tindrà lloc al Campus Nord de Barcelona la
Jornada sobre
Recursos i política a la Catalunya del segle XXI
Horari: de 10.30 a 18 hores. Lloc: Sala d’actes del CID-CSIC C/ Jordi Girona 18-26.
La jornada, organitzada per diversos col.lectius de Catalunya, comptarà amb una primera part, al matí, de plantejament del context, amb Antonio Turiel, físic i matemàtic de l’Institut de Ciències del Mar, i de Marcel Coderch, doctor en enginyeria, ex membre del Consell del Govern en Desenvolupament Sostenible, i assessor actual del govern en infraestructures estratègiques del nou Estat.
Antonio Turiel i Marcel Coderch reflexionaran sobre com els límits en els recursos (energia, minerals, aigua…) i el canvi climàtic, estan condicionant la nostra economia, i quines polítiques poden ser necessàries a Catalunya, en un món que segur ja no serà igual.
La tarda començarà a les 15 hores amb una taula rodona que debatrà sobre com la tecnologia pot influir en aquest futur marcat per limitacions vitals, i si serà possible continuar amb el paradigma econòmic del creixement infinit. En la taula rodona s’analitzaran també el paper dels diferents actors a Catalunya en el plantejament de canvis que caldrà anar efectuant.
A l’últim bloc, la jornada abordarà també quin paper estan tenint les persones i moviments socials davant aquest diagnòstic. Diversos col·lectius ens explicaran què en pensen i què en fan per abordar la qüestió.
Per acabar, es vol fer una proposta de confluència que impliqui als científics, als tècnics, a organitzacions ciutadanes de base amb creixent pes polític, a moviments socials – a tothom que es vegi interpel·lat -, per continuar reflexionant i fer plantejaments per adaptar-nos i mitigar els efectes que el xoc amb la realitat d’aquest món finit i canviant està tenint en les nostres vides, i quines conseqüències comportarà en el futur. Es llançarà la idea d’unes segones jornades per analitzar temes més concrets, com el transport, l’agricultura, l’equilibri ciutats-territori, o l’energia, que es poden anar incorporant a les polítiques institucionals en els propers anys.
Vivim un temps d’emergència: emergència pels recursos, emergència climàtica, emergència democràtica i de justícia social. I alhora, vivim un temps de sorgiment de noves formes d’organització social que estan entrant a les institucions; a Catalunya, a més, hi ha un fort moviment de base que pretén endegar un procés constituent. És, creiem, fonamental, que la visió del futur en un món finit, canviant i en emergència entri al bell mig dels debats constituents que estan en marxa al nostre país, i arreu.
Enllaços vinculats:
Disset entitats i agents socioeconòmics, entre les quals es troba la Xarxa per la sobirania…
Llegeix la "Declaració de Girona per una Xarxa de distribució d’electricitat Pública" Avui, en el…
El pròxim 12 de desembre, Girona acollirà una jornada crucial per avançar cap a un…
Avui hem presentat el “Decàleg de propostes per a una energia pública i sostenible a…
Presentació en línia! 📆 Dimecres 20 de novembre ⏰ A les 10h. 📺 En el…
El cap de setmana del 18 al 20 d’octubre torna el VOLT, una iniciativa de…