NdP: 1a Jornada sobre Recursos i política a la Catalunya del segle XXI

Dissabte 20 de Juny tindrà lloc al Campus Nord de Barcelona la

Jornada sobre

Recursos i política a la Catalunya del segle XXI

Horari:  de 10.30 a 18 hores.  Lloc: Sala d’actes del CID-CSIC C/ Jordi Girona 18-26.

 

 La jornada, organitzada per diversos col.lectius de Catalunya, comptarà amb una primera part, al matí, de plantejament del contextamb Antonio Turiel, físic i matemàtic de l’Institut de Ciències del Mar, i de Marcel Coderch, doctor en enginyeria, ex membre del Consell del Govern en Desenvolupament Sostenible, i assessor actual del govern en infraestructures estratègiques del nou Estat.

 Antonio Turiel i Marcel Coderch reflexionaran sobre com els límits en els recursos (energia, minerals, aigua…) i el canvi climàtic, estan condicionant la nostra economia, i quines polítiques poden ser necessàries a Catalunya, en un món que segur  ja no serà igual.

 La tarda començarà a les 15 hores amb una taula rodona que debatrà sobre com la tecnologia pot influir en aquest futur marcat per limitacions vitals, i  si serà possible continuar amb el paradigma econòmic del creixement infinit. En la taula rodona s’analitzaran també el paper dels diferents actors a Catalunya en el plantejament de canvis que caldrà anar efectuant.

 A l’últim bloc, la jornada abordarà també quin paper estan tenint les persones i moviments socials davant aquest diagnòstic. Diversos col·lectius ens explicaran què en pensen i què en fan per abordar la qüestió.

 Per acabar, es vol fer una proposta de confluència que impliqui als científics, als tècnics, a organitzacions ciutadanes de base amb creixent pes polític, a moviments socials – a tothom que es vegi interpel·lat -, per continuar reflexionant i fer plantejaments per adaptar-nos i mitigar els efectes que el xoc amb la realitat d’aquest món finit i canviant està tenint en les nostres vides, i quines conseqüències comportarà en el futur. Es llançarà la idea d’unes segones jornades per analitzar temes més concrets, com el transport, l’agricultura, l’equilibri ciutats-territori, o l’energia, que es poden anar incorporant a les polítiques institucionals en els propers anys.

 Vivim un temps d’emergència: emergència pels recursos, emergència climàtica, emergència democràtica i de justícia social. I alhora, vivim un temps de sorgiment de noves formes d’organització social que estan entrant a les institucions; a Catalunya, a més, hi ha un fort moviment de base que pretén endegar un procés constituent. És, creiem, fonamental, que la visió del futur en un món finit, canviant i en emergència entri al bell mig dels debats constituents que estan en marxa al nostre país, i arreu.

 Enllaços vinculats:

Post previ

Esdeveniment facebook

#limitsipolitica

administrador

Recent Posts

La transició energètica, un tema cabdal de la campanya electoral

L’ Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (Amep) i la Xarxa per la…

4 dies ago

Debat electoral: el futur de l’energia a Catalunya

Dia: Dilluns 29 d'abril 2024 Hora: 18h Lloc: Sala d'Actes del Col·legi de Periodistes de…

2 setmanes ago

El govern espanyol busca limitar la sobirania energètica de les comunitats autònomes

El Tribunal Constitucional admet a tràmit un recurs del Govern central contra un decret-llei aragonès…

3 mesos ago

6a Assemblea de l’Amep: Avancem amb pas ferm cap el 2024

L’Amep ha celebrat l’Assemblea que ha permès tancar l’any i enfocar els reptes vinents: incorporar…

4 mesos ago

Un centenar de plataformes i entitats del territori exigeixen als grups parlamentaris que orientin la transició energètica al servei de la ciutadania

Organitzacions que formem part de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa ens hem…

6 mesos ago

Organitzacions de tota Europa unim nostra veu contra el H2Med: “És una infraestructura innecessària que agreujarà la crisi energètica”

Aquest dimecres, 25 d'octubre, tindrà lloc una reunió d'alt nivell de presa de decisions (High…

6 mesos ago