La Xarxa per la sobirania energètica (Xse) està conformada per associacions, col·lectius i ciutadans i ciutadanes d’arreu del territori català que treballem per avançar cap a un nou model energètic distribuït, renovable, democràtic, just i ecofeminista.
En els últims anys, des de la seva constitució al 2013 i la publicació del seu manifest fundacional, la Xse ha posat sobre la taula nombrosos temes de debat, a través d’esdeveniments públics, assemblees, diàlegs, entre altres.
Entre les activitats que hem dut a terme destaquen jornades d’àmbit català i jornades internacionals sobre les xarxes de distribució per seguir avançant en el seu control ciutadà, la publicació de l’estudi Recuperem el control de l’energia: Accions per (re)municipalitzar la distribució elèctrica. També vam confeccionar un programa de reflexió sobre el finançament de la transició energètica i s’ha debatut sobre autoconsum.
En aquests anys hem debatut sobre govern energètic i, precisament, va ser el punt de referència per facilitar un procés de reflexió sobre el govern de l’empresa elèctrica municipal de Barcelona, així com la publicació de l’estudi Gestió comunitària de l’energia: sobirania energètica i béns comuns. També vam impulsar la creació de la Red de apoyo mútuo en respuesta de los megaproyectos energéticos per frenar els megaprojectes que menystenen les realitats locals, la campanya pel Multireferendum i vam organitzar el Volt II, III i IV, que ens ha permès enxarxar-nos amb més grups locals que defensen el territori.
A partir d’aquí treballem en xarxa des de la distància – amb trobades presencials periòdicament – en temes tan diversos com el foment de l’autoconsum, la creació i impuls d’estructures de govern públic-comunitari de l’energia, la municipalització/cooperació de les xarxes elèctriques i de la producció energètica, l’apropiació de la informació dels comptadors digitals, la insistència en l’oposició a les MAT, i qualsevol tema en que els membres de la Xse tinguin voluntat d’aprofundir.