Xarxa per la sobirania energètica

QUI SOM

La Xarxa per la sobirania energètica (Xse) està conformada per associacions, col·lectius i ciutadans i ciutadanes d’arreu del territori català que treballem per avançar cap a un nou model energètic distribuït, renovable, democràtic, just i ecofeminista.

En els últims anys, des de la seva constitució al 2013 i la publicació del seu manifest fundacional, la Xse ha posat sobre la taula nombrosos temes de debat, a través d’esdeveniments públics, assemblees, diàlegs, entre altres.

Entre les activitats que hem dut a terme destaquen jornades d’àmbit català i jornades internacionals sobre les xarxes de distribució per seguir avançant en el seu control ciutadà, la publicació de l’estudi Recuperem el control de l’energia: Accions per (re)municipalitzar la distribució elèctrica.  També vam confeccionar un programa de reflexió sobre el finançament de la transició energètica i s’ha debatut sobre autoconsum.

En aquests anys hem debatut sobre govern energètic i, precisament, va ser el punt de referència per facilitar un procés de reflexió sobre el govern de l’empresa elèctrica municipal de Barcelona, així com la publicació de l’estudi Gestió comunitària de l’energia: sobirania energètica i béns comuns. També vam impulsar la creació de la Red de apoyo mútuo en respuesta de los megaproyectos energéticos per frenar els megaprojectes que menystenen les realitats locals, la campanya pel Multireferendum i vam organitzar el Volt II, III i IV, que ens ha permès enxarxar-nos amb més grups locals que defensen el territori.

QUÈ FEM?

A partir d’aquí treballem en xarxa des de la distància – amb trobades presencials periòdicament – en temes tan diversos com el foment de l’autoconsum, la creació i impuls d’estructures de govern públic-comunitari de l’energia, la municipalització/cooperació de les xarxes elèctriques i de la producció energètica, l’apropiació de la informació dels comptadors digitals, la insistència en l’oposició a les MAT, i qualsevol tema en que els membres de la Xse tinguin voluntat d’aprofundir.

COM PARTICIPAR?

  • Posa’t en contacte amb nosaltres
  • Participa en el node territorial més proper
  • Crea un nou node territorial: organitza’t!

View Comments

  • Us podeu posar en contacte amb mi? Represento un grup de persones de Vilanova i la geltrú i elGarraf a qui ens agradaria molt d'incorporar-nos a la xarxa, i fer-ne la presentació a Vilanova. Andreu Camps. andreu.camps@gmail.com, telèfon 610 702 056
    Moltes gràcies!

  • SOBRE LA INDEPENDÈNCIA EN ELS CONTINGUTS PUBLICATS PER INTERNET: EL WEB

    Tenir un lloc web és com tenir una exposició oberta al públic. Això vol dir que, per veure els continguts, visites «el local» on estan colocats els vostres textos i imatges. Per gestionar els continguts teniu una clau, però la vostra porta no és la única que permet administrar el lloc.

    Blogspot, Wordpress.com, Facebook o tantes altres empreses que serveixen pàgines web aparentment gratuïtes deixen que la gent hi confii el seu portal (i més serveis) sense pagar diners directament, però evidentment no ho fan per amor a l'art ni per fer un món millor. Ho fan a canvi de:

    1. Aprofitar-se del vostre èxit per incrementar la publicitat al web.
    2. Utilitzar la participació d'usuaris i visitants per l'enginyeria social (comercial, política i policial).
    3. Fer contrapropaganda o competència deslleial al vostre mateix web.
    4. Promoure una major dependència amb l'empresa de serveis, de manera que censurar aquí significa censurar per la majoria.

    * Aquestes característiques solen estar contemplades a les condicions d'ús que sempre acceptem i mai no ens llegim el primer dia.

    Per prevenir aquest GREU PROBLEMA pels moviments socials, és molt recomanable tenir un fort criteri d'auto-protecció a l'hora de triar els recursos d'internet, i utilitzar allotjament web en col·lectius tècnics amb certa preocupació per la privacitat i la seguretat. Aquí van 4 exemples:
    riseup.net
    actiu.info
    aktivix.org
    nodo50.org

    Cadascun té els seus propis servidors d'internet, que manté i finança de diferent manera. N'hi ha que demanen algun diner, n'hi ha que demanen un cop de mà, i n'hi ha que requereixen que vinguis recomanat per algun col·lega. Cal obrir el web d'aquestes entitats i veure amb quina ens quedem per demanar un espai web independent com http://www.nodo50.org/lamevacolla , etc.

    Com a mesura de protecció més completa, també convé procurar utilitzar programari lliure, que bé pot ser complet (GNU/Linux) o concretament per navegar;
    http://www.mozilla.org/firefox