La Llei de Canvi Climàtic és insuficient per afrontar els reptes energètics i climàtics d’aquest segle
El canvi climàtic és un dels reptes més importants a afrontar aquest segle i, a més a més i segons els últims informes del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, s’ha d’actuar de forma ràpida i ambiciosa, per tal de limitar l’augment de la temperatura a no més de 1.5 graus, considerats perillosos per a l’estabilitat del sistema terra.
A Catalunya i a la resta del món, vivim una situació de dicotomia entre les demandes de la societat civil i l’acció dels governs. En el nostre cas, podem veure com les ciutats que tendeixen cap a un futur 100% renovable augmenta, com hi ha cada vegada més mobilitzacions per temes ambientals i noves organitzacions de base que treballen el canvi climàtic. Malgrat l’augment de conscienciació de la població, a Catalunya es fan polítiques que perpetuen el model caduc dels combustibles fòssils, com el projecte Castor, el gasoducte midcat o les prospeccions petrolíferes al Mediterrani, o s’inverteix en infraestructures de transport privat com el 4t cinturó.
Recentment, la Generalitat ha posat a exposició pública el que serà la futura Llei de Canvi Climàtic, presentant així la regulació a llarg termini a nivell d’adaptació i mitigació. Diverses organitzacions reclamem des de fa anys la creació una llei que limiti les emissions de gasos d’efecte hivernacle a través d’objectius legalment vinculants, i l’avantprojecte presentat ha estat acollit de forma positiva. Tot i així, ecologistes i plataformes socioambientals consideren que les mesures proposades són massa vagues i insuficients per atacar les causes fonamentals del canvi climàtic, mancant instruments de regulació obligatòria i d’integració sectorial per la mitigació, adaptació i la transició vers una economia baixa en carboni i eficient en l’ús dels recursos.
Les organitzacions han presentat així una sèrie d’al·legacions a la Llei per tal de fer-la més ambiciosa i concreta, i tendir de manera clara cap a la descarbonització de l’economia catalana i a la protecció social i ambiental sense caure en la lògica neoliberal del mercat. A continuació, destaquem només algunes d’aquestes esmenes:
És per això que les organitzacions i plataformes sotsignants demanem que es doni una resposta raonada a les al·legacions presentades incloent-hi les consideracions proposades, per tal d’actuar seriosament, amb determinació i amb l’ambició suficient per poder preservar el planeta i, per tant, tendir cap a un model social i econòmic d’acord amb els seus límits.
al.legacions_LLeiCanviClimatic_FINAL.pdf (2092 downloads )
Organitzacions i Plataformes:
– 350.org BCN
– Aigua és Vida
– Associació de Naturalistes de Girona
– Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya
– Ecologistes en Acció
– Enginyers Sense Fronteres
– Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona
– Federació d’Associacions de Veïns de Sant Cugat
– Greenpeace
– IAEDEN – Salvem l’Empordà
– Asociación de Prevención de Accidentes de Tráfico – Sección de Afectados por Accidentes de Tráfico
– Plataforma per la Qualitat de l’Aire
– Tanquem Les Nuclears – 100% Renovables
– Xarxa per la sobirania energètica
Avui hem presentat el “Decàleg de propostes per a una energia pública i sostenible a…
Presentació en línia! 📆 Dimecres 20 de novembre ⏰ A les 10h. 📺 En el…
El cap de setmana del 18 al 20 d’octubre torna el VOLT, una iniciativa de…
Anunciem la sisena edició del Volt, una iniciativa que combina activisme, educació i solidaritat en…
Part de l'anomenat escut social, amb la prohibició de talls d'electricitat, gas i aigua al…
T'imagines que l'energia comunitària comencés a multiplicar-se per tot l'estat? Que cada vegada hi hagués…