Posicionament respecte als acords sobre Transició Energètica Inclosos en l’Acord de Govern entre ERC i JUNTS
Hem tingut coneixement de l’acord JUNTS-ERC en matèria d’energies renovables que aparentment reconeix com a necessària lamodificació delDECRET LLEI 16/2019, que cal fer un Pacte Nacional per la Transició Energètica i un Pla Territorial d’Energies Renovables basat en un gran acord nacional i amb la participació dels municipis i les comarques.
Des de les entitats i plataformes del territori volem posar de relleu que, per a planificar degudament el desplegament de les renovables a Catalunya posant la ciutadania i els criteris ecològics al centre, com esmenta el document, és imprescindible declarar una moratòria de la gran quantitat de grans projectes de centrals d’energia eòlica i fotovoltaica que la Ponència d’Energies ja ha declarat, en la consulta prèvia,viables o viables condicionats. Són projectes que tindrien greus impactes negatius sobre el territori, que no responen a cap planificació ben estructurada i que sorgeixen com iniciatives de grans grups empresarials en un context de bombolla especulativa.
Catalunya té en aquests moments l’oportunitat de redreçar la transició energètica i començar a fer-la de forma correcta, basada en els valors clau de proximitat, respecte al territori, participació social, sostenibilitat real i orientar-la al servei de la ciutadania. Això no pot succeir sense la moratòria de projectes ni sense la derogació del Decret 16/2019. Cal un nou decret amb la participació activa i vinculant dels agents socials i territorials per a incorporar criteris clars que evitin els impactes negatius de les grans centrals industrials eòliques i solars i que prioritzin criteris socials i ecològics en la seva planificació.
Tot i les bones intencions recollides al document d’acord entre Junts i ERC, no podem sinó constatar un canvi de postura envers la moratòria i derogació del Decret 16/2019 respecte a l’acord anterior entre ERC i CUP. Esperem que d’altres afirmacions recollides en l’acord, com el Pacte Nacional per la Transició Energètica i el Pla Territorial d’Energies Renovables,es tradueixin en accions concretes i es facin, aquesta vegada, amb la participació del món local i d’altres agents socials i territorials.
Disset entitats i agents socioeconòmics, entre les quals es troba la Xarxa per la sobirania…
Llegeix la "Declaració de Girona per una Xarxa de distribució d’electricitat Pública" Avui, en el…
El pròxim 12 de desembre, Girona acollirà una jornada crucial per avançar cap a un…
Avui hem presentat el “Decàleg de propostes per a una energia pública i sostenible a…
Presentació en línia! 📆 Dimecres 20 de novembre ⏰ A les 10h. 📺 En el…
El cap de setmana del 18 al 20 d’octubre torna el VOLT, una iniciativa de…