L’Ajuntament de Barcelona acaba de destapar un deute històric d’ENDESA envers les arques del municipi. Es tracta d’un deute milionari que torna a posar de manifest, per una banda, l’opacitat del sistema de remuneració del sector i per l’altra els beneficis substanciosos de la distribució i comercialització elèctrica, així com els límits confusos entre ambdues activitats quan parlem de l’oligopoli (UNESA) representat per ENDESA a Catalunya. Des de la Xse valorem positivament aquest petit pas en el desmantellament dels beneficis il·legítims de les distribuïdores elèctriques. Creiem que hauria de ser només el principi d’un procés més profund que qüestioni la gestió d’aquesta activitat amb retribucions regulades, es a dir, determinades per llei i per tant, de cobrament assegurat, controlada en la seva immensa majoria (més d’un 90%) per l’oligopoli energètic (UNESA).
En aquest sentit, cal remarcar el paper fonamental que tenen, i tindran cada cop més, les xarxes de distribució elèctrica en l’actual model energètic i en un nou model descentralitzat, on tots i totes som cridades a ser protagonistes. En aquest passem a ser, no només receptores, sinó també productores d’energia i es poden obrir, així, nous espais de govern per recuperar el control de l’energia. Un control que ens permeti desencallar la transició energética cap a un model basat en les renovables, socialment, ambientalment i econòmicament sostenible, que posi al centre les cures, les persones i el planeta.
És per això que volem encoratjar la resta de municipis a encetar processos ciutadans de fiscalització de la distribució elèctrica, no només en la seva vessant econòmica. Detectem una necessitat imperant d’investigar i auditar la distribució elèctrica en tota la seva complexitat: des de la qualitat del servei cap a les usuàries finals, directament relacionada amb l’estat i el manteniment de les xarxes físiques, així com amb els acomiadaments massius que s’han estat duent a terme al sector en els darrers anys; fins als beneficis il·legítims (i il·legals) d’una activitat regulada, poc transparent, i on les infraestructures ja estan més que amortitzades.
No oblidem tampoc que, quan parlem de qualitat del servei, ens referim també a la garantia de l’accés universal a l’energia, com a dret i, per tant, posem sobre la taula i qüestionem el paper de les distribuïdores, tant en els talls de subministrament com en la concessió de nous punts de connexió. Garantir l’accés a l’energia a través de la xarxa no només com a subministrament bàsic, des d’on l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) porta temps reivindicant l’accés a l’electricitat com a dret fonamental, sinó com a generadores també, des d’on noves instal·lacions renovables porten temps topant una vegada darrera l’altra amb les traves de les distribuïdores.
En aquest sentit, volem recordar que aquest cobrament d’impostos no és el primer indicador d’abús per part de les distribuïdores: l’any 2016, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja va dictaminar que les distribuïdores facturen un 50% més per sobre del que estableix la normativa del sector pels nous comptadors que encara no estan adaptats a la telegestió.
Per tot això veiem la necessitat d’impulsar processos d’auditoria, impulasats des de les institucions locals tot posant la ciutadania la centre, fent-la partícep i protagonista, per desmantellar irregularitats, abusos i fraus que fins ara han passat desapercebuts. Aquest processos ens han de portar a replantejar-nos l’actual sistema de propietat, gestió i presa de decisions de les xarxes de distribució, per recuperar el control d’aquesta activitat tot avançant cap a un model de democràcia energètica de baix a dalt que desobstrueixi la transició cap a un nou model energètic compatible amb les persones i el planeta.
Precisament perquè el treball que ja es duu a terme des dels governs locals no ha d’allunyar-se d’una conscienciació i implicació ciutadanes, ni de l’exploració de mesures més ambicioses per a confrontar l’oligopoli i el model energètic actual, des de la Xse donarem seguiment i continuarem pressionant en aquesta línia.
Llegeix la "Declaració de Girona per una Xarxa de distribució d’electricitat Pública" Avui, en el…
El pròxim 12 de desembre, Girona acollirà una jornada crucial per avançar cap a un…
Avui hem presentat el “Decàleg de propostes per a una energia pública i sostenible a…
Presentació en línia! 📆 Dimecres 20 de novembre ⏰ A les 10h. 📺 En el…
El cap de setmana del 18 al 20 d’octubre torna el VOLT, una iniciativa de…
Anunciem la sisena edició del Volt, una iniciativa que combina activisme, educació i solidaritat en…