El Volt III és una iniciativa promoguda per la Xarxa per la sobirania energètica (Xse) i altres entitats germanes per reflexionar sobre el model energètic a Catalunya, a l’Estat espanyol i a Europa, així com també a nivell global.
Aquest any estem a la tercera edició, que es realitzarà del 29 al 31 d’octubre; el Volt III tindrà un recorregut per projectes amb greus impactes socioambientals a la província de Tarragona, com és el complex químic de Repsol, la fàbrica d’Ercros a Flix o el projecte d’emmagatzematge geològic de gas Castor. La intenció del VOLT és generar un “espai de convivència mòbil” que transita per diferents llocs amb problemàtiques socioambientals o alternatives al model imperant, amb l’ànim d’escoltar els territoris i aprendre des de les persones que hi viuen i en pateixen els impactes, per establir treball col·lectiu i agendes d’acció comunes.
En la seva primera edició, l’any 2014, el VOLT I tenia com a crit “En l’energia també volem decidir” i va recórrer amb unes 50 persones participants els territoris amb presència de la Xse. Va passar per Alcanar amb el projecte Castor, Vandellòs i les nuclears, Salou i BCN World, Torregrossa, a la planta de biogàs de Som Energia, Osona amb el purins, Riudaura i el fracking, la MAT a Fellines, i les prospeccions marines a Palamós. L’any passat, 2015, el VOLT II va portar més de 90 persones a conèixer les megainfraestructures que determinen i perpetuen un model fòssil i oligopòlic de grans projectes, grans inversions i grans empreses. El VOLT II va visitar Castellar del Vallès i el gasoducte MIDCAT, Sallent i la seva muntanya de Sal, Balsareny i el projecte previst de magatzem de gas, Graus i la línia MAT, i Sabiñanigo i una futura MAT. Amb el lema “Un repte als grans projectes energètics”, va donar com a resultat la “Red de Apoyo Mútuo en respuesta a los grandes proyectos energéticos”.
Recollint aquest històric, el VOLT 2016 vol posar l’èmfasi en els actors que promouen el model energètic actual: les grans corporacions i institucions financeres. Es mostrarà allò que el model considera “danys col·laterals” o externalitats i que acaben per afectar la salut de les persones, el medi ambient i la sobirania dels pobles. Enguany es vol posar l’accent en comprendre els mecanismes de poder que retroalimenten aquests impactes, i en el treball conjunt per a deconstruir-los. Es tracta d’un model energètic (i econòmic) que es sustenta sobre l’anomenada “arquitectura de la impunitat”, els mecanismes i procediments de la qual volem analitzar per tal de visibilitzar com aquesta ens priva del dret a decidir, ens posa en situació de risc i ens impedeix viure vides dignes.
Des de la Xse pensem que l’alternativa al model és recuperar les sobiranies (energètica, alimentària, econòmica, etc.) i que el camí passa per desenvolupar projectes des de l’àmbit local, on poguem treballar per la (re)localització d’aquests diversos àmbits. Paral·lelament, donat el moment que s’està vivint al territori català, també volem participar activament en un possible procés constituent i en la construcció de nous marcs de convivència i cura. Una nova constitució catalana hauria de contenir els mecanismes pel ple exercici de les sobiranies populars i, per tant, subordinar el poder de les grans corporacions i el poder financer al gaudi d’aquest dret. Des d’aquesta perspectiva, també pretenem continuar el treball a diversos espais i escales des d’on transformar, crear resistències i construir alternatives; espais on refermar aquestes noves legitimitats i marcs, com la “Campanya global per desmantellar el poder de les transnacionals”, el “Fòrum contra els grans projectes inútils imposats” o la ja mencionada “Red de Apoyo Mútuo en respuesta a los grandes proyectos energéticos”, que va néixer en el sí del mateix VOLT.
Les parades d’aquest tercer VOLT seran:
Us hi esperem!
Xarxa per la Sobirania Energètica
Associació d’Afectats/des per la Plataforma Castor
Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia
Xarxa Sud
Plataforma Cel Net
Contacte i informacions: Blanca Bayas, blanca.bayas[at]odg.cat
Per inscripcions, clicar aquí
#JoVaigAlVolt
Avui hem presentat el “Decàleg de propostes per a una energia pública i sostenible a…
Presentació en línia! 📆 Dimecres 20 de novembre ⏰ A les 10h. 📺 En el…
El cap de setmana del 18 al 20 d’octubre torna el VOLT, una iniciativa de…
Anunciem la sisena edició del Volt, una iniciativa que combina activisme, educació i solidaritat en…
Part de l'anomenat escut social, amb la prohibició de talls d'electricitat, gas i aigua al…
T'imagines que l'energia comunitària comencés a multiplicar-se per tot l'estat? Que cada vegada hi hagués…