Deprecated: class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /var/www/html/xse.cat/volt3/wp-includes/functions.php on line 5051

Volt 2: un repte als grans projectes energètics

Quina resposta donem des de la sobirania energètica popular?

La Xarxa per la sobirania energètica i les entitats que en formen part van organitzar la segona edició del VOLT com, un recorregut per establir vincles entre diferents grups, campanyes i lluites locals, amb l’ànim de teixir aliances futures per donar resposta als grans projectes energètics.

El VOLT II va permetre establir diàlegs entre els territoris afectats pels projectes que figuren en estratègies supranacionals, com ara la Unió Energètica i els projectes d’interès comú o el Pla Juncker, amb l’objectiu final d’articular processos d’intercanvi d’informació, de coordinació i d’incidència política a diferents nivells: local, estatal, UE.

Una part important d’aquests projectes són les interconnexions gasístiques i elèctriques que impulsen la creació del mercat únic del gas i de l’electricitat a la Unió Europea i obtenen privilegis en forma de finançament públic i acceleració dels tràmits administratius per la seva execució. Aquest fet sovint contrasta amb les realitats locals que es perceben com a actors passius de tot el procés. A més, aquestes estratègies de la UE tenen una forta component d’acció exterior, ja que les infraestructures arriben al Nord d’Àfrica, a l’Orient Mitjà i al Caspi.

Així doncs, el VOLT II va reptar els objectius, la planificació i l’execució dels grans projectes energètics, situant en el centre conceptes com democràcia, sobirania, desenvolupament, necessitats, etc.; i va servir per respondre preguntes com ara: és democràtic el cicle del grans projectes energètics? són suficients els processos de participació? Estan en consonància amb la sobirania energètica popular? Quins instruments tenim per donar-hi resposta? Hi ha alternatives a les grans infraestructures energètiques?

El VOLT II va comptar amb participants europeus i del Sud Global, que en van enriquir amb les seves experiències el relato.

logoVOlt2

Ruta

El VOLT II va començar el divendres 9 amb una conferència a Barcelona sobre els projectes d’interès comú de la Unió Europea. ¿Quin paper juga Catalunya en la creació del mercat únic del gas a Europa?

Dissabte va arrancar la ruta per Castellar del Vallés, visitant la primera part del gasoducte MIDCAT construït l’any 2012, una visita al pas del gasoducte i diàleg amb gent de NO A LA MAT, campanya contra una línia de molt alta tensió a Girona. La segona part del gasoducte passarà també per Girona. Va continuar cap a Sallent, trobant-se amb el Col·lectiu Prou SAL! i el projecte de magatzem geològic de Gas Natural a Balsareny. Es va visitar la muntanya de sal d’IBERPOTASH amb un diàleg amb la Plataforma en Defensa de les Terres del Sènia (Castor). La jornada va finalitzar a Graus, Osca, lloc de lluita històrica, que des dels anys 90 resisteix una Línia de Molt Alta Tensió; l’Autopista Elèctrica Aragó-Cazaril, avui redefinida com Monzón-Cazaril. L’Autopista compta amb diversos ramals que afecten tant a territoris d’Aragón com de Cataluña.

El diumenge es va celebrar una jornada sobre interconnexions i incidència sobre megaprojectes i alternatives i el dilluns es va organitzar una reunió estratègica entre col·lectius a Graus.

De tronada a Barcelona es va fer parada a Sabiñánigo, enclavament de la futura construcció d’una nova MAT inclosa al Pla Juncker. També hi va haver temps per conèixer un dels casos més greus de contaminació ambiental de Europa, el cas del lindà a Sabiñánigo.

A la web de la Xse trobaràs tota la informació sobre la segona edició, la ruta i el programa i els resultats i les declaracions que en van sorgir.

També pots consultar-ne l’Storify amb els tuits més rellevants fet per les persones que hi van participar.