Xarxa per la sobirania energètica

La ministra Ribera té en suspens a 1,6 milions de llars vulnerabilitzades davant la fi de la prohibició de talls de subministrament

  • Part de l’anomenat escut social, amb la prohibició de talls d’electricitat, gas i aigua al capdavant, pot perdre la seva vigència el pròxim 30 de juny.
  • Ribera, cap de llista del PSOE en les europees, té a la seva mà consolidar altres mesures com l’ampliació de descomptes del bo social elèctric.

Teresa Ribera, actual ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i candidata del PSOE a les eleccions europees, té en suspens a més d’un milió i mig de llars vulnerabilizados de tot l’Estat. El pròxim 30 de juny finalitzarà la vigència de les principals mesures de protecció enfront de la pobresa energètica i el govern d el’estat espanyol no ha ofert cap pista sobre si aquestes mesures es mantindran a partir de llavors.

La principal mesura en perill és la prohibició de talls d’electricitat, gas i aigua a llars beneficiàries del bo social elèctric en cas d’impagament. Les últimes dades d’abril de 2024 mostren que 1.661.109 llars es troben sota el paraigua d’aquest mecanisme de descomptes i, per tant, quedarien exposades a talls si es produeix l’impagament. No obstant això, cal destacar que totes aquelles llars amb menors de 16 anys, persones amb discapacitat o dependents seguirien protegides.

En segon lloc, si el Govern no decideix el contrari, els descomptes ampliats del bo social (ara, del 80 i del 65%, segons la categoria) també perdrien la seva vigència i es tornaria als percentatges anteriors (del 40 i del 25% respectivament). Aquest canvi, sumat a la pujada de l’IVA de la factura elèctrica, incrementaria en gran manera el preu del rebut de totes les llars beneficiàries i podria generar un augment generalitzat dels impagaments. Finalment, el 30 de juny també acabaria l’accés a l’anomenat bo de justícia energètica, un descompte del 40% per a llars treballadores amb ingressos baixos.

Moltes de les mesures en joc estan vigents des de l’any 2020, coincidint amb l’inici de la pandèmia. Unes altres es van impulsar dos anys més tard, arran de la crisi de preus de l’energia. Fins a la data, el govern de l’estat espanyol ha anat prorrogant els diferents mecanismes amb periodicitat anual o semestral, sempre impulsant les pròrrogues en els dies previs a la fi de la seva vigència, decisió que genera una enorme inseguretat i angoixa a totes les llars que depenen d’elles. En aquest sentit, la Unió Europea, a través de l’última reforma del mercat comú de l’electricitat, va establir l’obligació per als estats membres de protegir adequadament les llars vulnerabilizados enfront de les desconnexions.

Avui la situació és si cap més incerta i apressant. D’una banda, la Ministra Ribera és el cap de llista del PSOE a les eleccions europees i el seu futur en l’Executiu no està assegurat. Algunes veus apunten al fet que podria no recollir la seva acta d’eurodiputada i romandre en el seu càrrec fins a finals d’any esperant un lloc en la Comissió Europea. No obstant això, hi ha sempre la possibilitat que finalment deixi el Ministeri per a anar-se a Brussel·les. D’altra banda, els indicadors de pobresa energètica estatals continuen augmentant i ja són un 20,7% les llars que declaren no poder mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada a l’hivern (9,1% en 2018).

Davant aquest escenari d’incertesa, més d’una vintena d’organitzacions de tot l’Estat, que treballem per a l’erradicació de la pobresa energètica a les nostres ciutats i pobles, reclamem com més aviat millor iniciatives legislatives que permetin passar definitivament d’una situació conjuntural al reconeixement de drets ciutadans:

  • Consolidar la prohibició de talls d’electricitat, gas i aigua a llars vulnerabilitzades.
  • Mantenir els percentatges ampliats del bo social elèctric (80 i 65%).
  • Mantenir l’accés al bo social de justícia energètica.
  • Rebaixar l’IVA de la factura elèctrica de totes les llars acollides al bo social elèctric, i no sols a aquells que accedeixen al mateix amb la categoria de vulnerable sever.
  • Resoldre la qüestió del deute acumulat.

La ministra Ribera, actualment en plena campanya, té a les seves mans consolidar les mesures de protecció enfront de la pobresa energètica impulsades al llarg dels últims anys. Deixarà passar aquesta oportunitat i obrir així un escenari de talls de subministrament massius i impagaments o prioritzarà la protecció de les llars vulnerabilitzades?

 

Related posts