Xarxa per la sobirania energètica

Proposta municipalista 2023

administrador_Uzero

Impulsem la sobirania energètica des dels municipis – Proposta Municipalista 2023

Descarrega “Impulsem la sobirania energètica des dels municipis”

  • La Xarxa per la Sobirania Energètica (Xse) presentem “Impulsem la sobirania energètica des dels municipis”, un document de propostes en matèria d’energia de cara a les eleccions municipals de maig de 2023.
  • El document pretén dotar d’eines als municipis per una major independència energètica i facilitar la construcció d’alternatives justes i democràtiques.
  • El proper cicle electoral del 2023-2027 serà clau per determinar quin tipus de transició energètica es durà a terme, qui en serà el beneficiari i si permetrà abordar la crisi energètica.

A Catalunya, entre Endesa i Iberdrola controlen el 76% de la potència instal·lada, mentre que el control de les xarxes de distribució està en mans, quasi exclusivament, d’Endesa, qui controla el 94% del sector.

El model energètic centralitzat actual, basat en grans plantes generadores, línies de transport i distribució, requereix d’enormes inversions que només poden ser enfrontades per grans empreses energètiques. Això fa que aquestes empreses controlin el sistema elèctric i impedeixen qualsevol canvi que pugui posar en qüestió el seu control, com és el cas de les renovables.

El proper cicle electoral del 2023-2027 serà clau per determinar quin tipus de transició energètica es durà a terme, qui en serà el beneficiari i si aquesta permetrà abordar la crisi energètica. La Xarxa per la Sobirania Energètica presentem la nostra Proposta Municipalista 2023. El municipalisme té la capacitat d’impregnar a la població d’una cultura política d’apoderament, politització i participació activa que crea i consolida subjectes polítics.

Les accions de la proposta s’actualitzen al context de crisi i transició energètica actual, amb paradigmes i perspectives encara vigents que van més enllà de la simple instal·lació de renovables. Així s’aborden aspectes com:

  1. Pobresa energètica, ja que les iniciatives de sobirania energètica poden reduir la vulnerabilitat davant de possibles interrupcions en la subministrament d’energia, ja que redueixen la dependència de les grans empreses.
  2. Participació ciutadana: Alguns exemples com escoltar la veu del territori sobre els projectes eòlics o els horts solars o que els membres de les Cooperatives Energètiques decideixin com s’han d’utilitzar els beneficis de la cooperativa és un altre dels aspectes que tracta la proposta i que no es tenen en compte en el model actual de transició energètica institucional.
  3. Descentralització: La descentralització és clau per a la proposta, és per això que la Xarxa per la Sobirania Energètica presentarà i debatrà les seves accions en municipis i comarques afectades pel debat de transició energètica i els macroprojectes.

 

Descarrega “Impulsem la sobirania energètica des dels municipis”

Adhereix-te amb la teva entitat