Xarxa per la sobirania energètica

VOLT 5: “Territoris defensant la Vida: Justícia Climàtica i transicions justes”

administrador

Del 4 al 6 de juny la Xarxa per la sobirania energètica i les entitats que en formem part organitzem la cinquena edició del Volt 5 amb el lema: “Territoris defensant la Vida: Justícia Climàtica i transicions justes”

AQUÍ POTS DESCARREGAR TOTA LA PROGRAMACIÓ DEL VOLT 5

El Volt és una iniciativa de la Xarxa per la sobirania energètica i aquesta serà la 5a edició, després de 8 anys del primer Volt. Aquesta activitat és alhora una experiència i una eina, inspirada en els toxic tours de Llatinoamèrica: caravanes d’activistes que es desplacen pel territori.

En els toxic tours es valora la solidaritat i suport mutu entre les lluites en defensa dels territoris, que resisteixen davant els impactes del model energètic fòssil, extractivista, ecocida, basat en el lucre i la mercantilització, que deixa al seu pas devastació ambiental, pèrdua de biodiversitat, degradació de les condicions de vida i formes de subsistència de les seves habitants, negació dels drets polítics i participació i reforça la resta de cadenes d’opressió patriarcal, racista, colonial i de classe.

Es tracta d’un volt, un trajecte en autocar que recorre i s’atura a diverses parades on s’organitzen visites i descobertes, xerrades, accions, etc. de la mà de les plataformes arrelades al territori. Així, es busca visibilitzar moviments de resistència local i possibles alternatives, així com amplificar i connectar veus i lluites que s’uneixen en la defensa de la vida i la justícia climàtica, en solidaritat amb altres territoris del Sud Global.

Finalment, però no menys important és un espai d’enxarxament, descoberta i celebració col·lectiva.

Aquest any el Volt començarà a la ciutat de Barcelona i recorrerà els següents indrets de la geografia catalana:

Dissabte 4 de juny:

  • FATARELLA (TERRA ALTA): En aquesta aturada, que serà en una antiga localització de la Batalla de l’Ebre, coneixerem la llarga trajectòria de lluites de les Terres de l’Ebre, de diferents tecnologies de generació elèctrica i en defensa del riu com a articulador de la vida i el territori.  Des de la lluita contra la implantació de la nuclear a Ascó, contra les successives onades de macroparcs eòlics especialment contra les massives implantacions, davant l’amenaça d’un nou projecte de generació hidroelèctrica a la comarca, fins a les lluites ja mítiques en defensa de l’Ebre i les reivindicacions actuals per revertir l’impacte que els grans embassaments al llarg del curs del riu està suposant per a la pervivència del Delta. PLATAFORMES: Terra Alta Viva, Associació Sediments
  • ALCORISA (BAIX ARAGÓ): Visitarem també la comarca del Baix Aragó per compartir amb la Plataforma en defensa del paisatge i d’altres plataformes i moviments locals en contra de l’actual model de transició energètica. Un dels objectius és que surti una declaració o manifest que reculli la solidaritat entre territoris en oposició a les polítiques energètiques imposades a nivell institucional. Aquest tipus d’accions ja es va fer en la segona edició l’any 2015 amb la Declaració de Capella, realitzada també en una parada en territori aragonés i que manifestava l’oposició a la construcció de interconnexions energètiques entre l’Estat espanyol i francés, creant la Red de Apoyo Mutuo contra las Interconexiones Energéticas Pirenaicas

Diumenge 5 de juny:

    • FÓRNOLES/VALJUNQUERAS/VALDETORMO (MATARRANYA): Farem una visita guiada de la mà de la Asociación de Empresarios del Matarranya; Gent del Matarranya y Valdetormo por los paisajes per visibilitzar i denunciar els impactes que tindrà la implementació dels megaprojectes renovables en el territori. La població del Matarranya és molt conscient dels impactes que han generat aquestes megainfraestructures a la comarca veïna de la Terra Alta i volen evitar-ho, ja que els projectes estan en fase planificació. Alhora, volen oferir alternatives que s’adaptin a les necessitats de la població i del territori.
    • MIRALCAMP (ALT CAMP): A l’Alt Camp pararem per visibilitzar els impactes que comporten les grans infraestructures de transport d’energia sobre el territori. Què suposaria la implementació de les noves línies de Molt Alta Tensió (MAT) planificades en la zona? Com estan afectant els projectes de generació i transport d’energia ja executats? L’Alt Camp està patint una massificació d’infraestructures que les persones del territori relacionen amb una  pèrdua de sobirania alimentària, a un empobriment de l’economia local i de la biodiversitat del medi. PLATAFORMES: Plataforma Territori Sostenible del Camp, Xarxa Sud i Gepec

Dilluns 6 (festiu) de juny:

  • MANRESA (EL BAGES): Es realitzarà una trobada de comunitats energètiques locals del territori català, de la mà del col·lectiu Comunitat Energètica Popular, per poder construir plegades eines i estratègies per a la transformació en la pràctica d’una transició energètica justa. Aquesta última parada anirà acompanyada també d’una sessió d’avaluació i tancament, per dotar l’espai convivencial i d’organització política de cures i noves formes d’organització futura d’aquesta iniciativa.

Inscriu-te ja a través d’aquest enllaç!