Xarxa per la sobirania energètica

VOLT 6 “Desmuntant mites: solucions per a una transició energètica ecosocial”

administrador

Del 18 al 20 d’octubre de 2024. Puja a l’autocar per la sobirania energètica!


INSCRIPCIONS OBERTES!

 

Què és el VOLT?

El Volt és una iniciativa de la Xarxa per la sobirania energètica i aquesta serà la sisena edició, 10 anys després del primer Volt. Aquesta activitat és alhora una experiència i una eina, inspirada en els toxic tours de Llatinoamèrica: caravanes d’activistes que es desplacen pel territori per compartir moments i sabers amb les persones i comunitats afectades.

En els toxic tours es valora la solidaritat i suport mutu entre les lluites en defensa dels territoris que resisteixen davant els impactes del model energètic fòssil, extractivista, ecocida, basat en el lucre i la mercantilització, que deixa al seu pas devastació ambiental, pèrdua de biodiversitat, degradació de les condicions de vida i formes de subsistència de les seves habitants, negació dels drets polítics i participació i reforça la resta de cadenes d’opressió patriarcal, racista, colonial i de classe.

Es tracta d’un volt, un trajecte en autocar que recorre i s’atura a diverses parades on s’organitzen visites i descobertes, xerrades, accions, etc. de la mà de les plataformes arrelades al territori. Així, es busca visibilitzar moviments de resistència local i possibles alternatives, així com amplificar i connectar veus i lluites que s’uneixen en la defensa de la vida i la justícia climàtica, en solidaritat amb altres territoris del Sud Global. Finalment, però no menys important, és un espai d’enxarxament, descoberta, convivència i celebració col·lectiva.

En aquesta edició, el Volt girarà al voltant de les falses solucions i les solucions reals per a la transició energètica. Durant el cap de setmana del 18-20 de octubre de 2024, visitarem diversos territoris desmuntant narratives enganyoses i reflexionant sobre propostes ecosocials per a la transició energética.

Aquest any el VOLT tindrà 2 punts d’inici: Barcelona i Tarragona. Sortirem divendres després de dinar des de Barcelona, i anirem fins a Tarragona, on tindrà lloc la primera activitat del VOLT.

 

Aquesta edició tractem les noves falses solucions per la transició energètica

El creixement econòmic i, per tant, el creixement o manteniment del consum energètic, són els objectius que persegueixen els governs del Nord Global que no es qüestionen els usos energètics actuals ni el seu pes. 

No s’obre a debat la relació que tenim les societats del Nord Global amb l’energia. Tampoc les dinàmiques colonials i extractivistes que s’han dut a terme amb la importació de combustibles fòssils, i que es pretén perpetuar per a l’obtenció de les matèries primeres crítiques necessàries per a la producció de plaques fotovoltaiques i aerogeneradors.

Per aquest motiu, la transició energètica promoguda des de les institucions, de la mà de les grans empreses energètiques i fòssils, es basa en una substitució tecnològica (combustibles fòssils per renovables) que s’ha d’analitzar amb una mirada crítica, ja que fomenta falses solucions.

 

Noves falses solucions

Parlarem d’hidrogen verd a Tarragona, on es vol desenvolupar la Vall de l’Hidrogen de Catalunya.

La petroquímica de Tarragona promet la seva descarbonització amb l’aposta per l’hidrogen verd, amb el finançament dels diners de la Unió Europea destinats a la transició verda. La indústria petroliera i gasista prova de salvar les seves infraestructures de gasoductes i refineries, fent-les encaixar amb el model de producció i transport de l’hidrogen. Pretenen que la descarbonització es faci sota el seu control i no en una línia de descentralització i democratització de la producció i el consum.

 

Continuarem el recorregut cap el Baix Camp per parlar de l’impacte de les matèries primeres necessàries per a l’emmagatzematge en bateries.

L’emmagatzematge serà clau en un model energètic basat en energies renovables no convencionals per garantir l’estabilitat de la xarxa. Tot i que les bateries són una tecnologia d’emmagatzematge promoguda, s’enfronten a limitacions com la dependència de matèries primeres crítiques, com el liti. Un exemple d’això són les dues fàbriques químiques de components per bateries per cotxes elèctrics que Lotte Energy Materials construirà a Mont-roig del Camp, sent les primeres fora d’Àsia.

 

Solucions reals

Viatjarem fins a Sant Quirze de Besora per conèixer la primera central hidroelèctrica sota control públic.

La concessió de la central hidroelèctrica de Cal Trinxet finalitza l’1 d’agost de 2024. L’organització veïnal i els compromisos polítics a escala municipal han fet que el Govern de la Generalitat de Catalunya estigui interessat a recuperar la titularitat pública d’aquesta infraestructura.

 

Per acabar, a Osona parlarem de l’impuls de les Comunitats Energètiques.

Les comunitats energètiques permeten a la ciutadania recuperar el control de l’energia de forma democràtica, escollint on, com i amb qui associar-se per satisfer les seves necessitats energètiques. A més, impulsen una societat basada en la cooperació en comptes de la competència. Coneixerem les iniciatives de la zona, els obstacles per les comunitats energètiques i com poden ser una eina contra la pobresa energètica.

 

No pots esperar més per inscriure’t?

Fes-ho aquí: https://forms.gle/a9mjumEmPZwpsYKB6