Xarxa per la sobirania energètica

Volt 6: Un autocar d’activistes recorrerà Catalunya per denunciar els impactes de l’actual model de transició energètica

Anunciem la sisena edició del Volt, una iniciativa que combina activisme, educació i solidaritat en la lluita per una transició energètica justa. 10 anys després del primer Volt, la iniciativa continua sent un testimoni actiu dels canvis i desafiaments en el panorama energètic català.

Inspirat en els “tòxic tours” de Llatinoamèrica, el Volt és un viatge en autocar pel territori català. Una experiència comunitària que posa en relleu les connexions entre les lluites locals i la defensa del medi ambient global. Durant el cap de setmana del 18 al 20 d’octubre de 2024, el Volt farà parades estratègiques a diverses localitats, organitzant visites, xerrades i accions en col·laboració amb les plataformes ecologistes i socials locals.

Aquesta edició se centrarà a desmuntar les narratives enganyoses que envolten les suposades solucions per a la transició energètica promoguda des de les institucions i les grans empreses energètiques. Es posarà èmfasi en la crítica a la substitució tecnològica dels combustibles fòssils per les energies renovables, un model que sovint perpetua dinàmiques colonials i extractivistes, així com en la necessitat de promoure veritables solucions ecosocials.

El creixement econòmic i el manteniment del consum energètic són els principals objectius dels governs del Nord Global, que rarament qüestionen els usos energètics actuals ni les seves conseqüències.

El Volt 6 visitarà diverses parades a Catalunya. Destaquen Tarragona, on trobem la petroquímica més gran d’europa, que pretén la seva descarbonització a partir de l’hidrogen verd; la primera transferència de la titularitat de la central hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora a control públic; o la trobada de comunitats energètiques a Osona, que prioritzen la justícia social i la participació ciutadana en la transició cap a un sistema energètic més equitatiu i sostenible.

No pots esperar per inscriure’t? Ja ho pots fer!