Cronologia del Projecte Castor

Projecte Castor

Cronologia dels fets del pas del Volt Oligotòxic per Alcanar fins a l’actualitat

Descarrega la cronologia en pdf

27 de setembre 2014

Pas del Volt Oligotòxic per Alcanar per denunciar el Projecte Castor.

3 d’octubre 2014

RDL que assegura la indemnització i deixa les instal·lacions en hibernació. Davant això, organitzacions socials exigim el no pagament del deute i el desmantellament definitiu de les instal·lacions.

14 de novembre 2014

ACS cobra la indemnització de 1350 milions d’euros en temps rècord.

No es van explorar els escenaris que responsabilitzaven l’empresa ESCAL UGS

Gener 2015

18 persones imputades en la causa a Vinaròs per prevaricació ambiental i delictes contra el medi ambient.

El jutjat de Castelló declara nul·la la llicència d’obres atorgada per l’Ajuntament de Vinaròs en el seu dia a favor d’ESCAL UGS.

Maig 2015

S’aprova al Parlament Europeu un informe crític amb el Banc Europeu d’Inversions, que fa referència explícita al desastre del Projecte Castor. Organitzacions socials demanem responsabilitats a nivell de la UE.

Juliol 2015

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia (PCDTS) fa sol·licitud a l’òrgan de la competència i a la Defensora del Poble Europeu, a nivell UE, que es revisi tota la documentació del cas Castor. Roda de premsa.

Setembre 2015

El Tribunal Suprem dona la raó a la necessitat d’Estudi d’Impacte Ambiental del tram de gasoducte del projecte Castor que s’unia al magatzem marítim, un fraccionament precisament dissenyat per evitar aquesta avaluació.

Octubre 2015

Inici del judici per prevaricació ambiental i delictes contra el medi ambient als jutjats de Vinaròs.

Desembre 2015

S’aprova l’Ordre IET/2736/2015, de 17 de desembre que regula els pagaments pel projecte Castor a través dels peatges del sistema gasista.

Llançament de la campanya #NoPagoCastor, davant l’inici dels pagaments en concepte del Projecte Castor a la factura del gas a partir de l’1 de gener de 2016.

Març 2016

L’Audiència Provincial dona la raó a que el judici contra el Castor sigui a Vinaròs, després de diversos intents de portar-lo a Madrid.

Abril 2016

Segueixen apareixent més informacions que assenyalen a ACS (propietària del 66’6% d’ESCAL UGS) per inflar els costos del Castor, utilitzant empreses del seu grup.

Juliol 2016

El Suprem sol·licita al Ministeri d’Indústria les auditories sobre els costos de manteniment i operativitat de la plataforma terrestre del Castor.

La PCDTS compareix a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu per denunciar que la indemnització abonada a l’empresa ESCAL UGS com a ajuda d’Estat és contrària al Tractat de Funcionament de la UE i, alhora, atorga una posició dominant a ENAGAS com a gestora del deute.

Finals 2016

Encara s’espera l’informe del MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts) que ha de determinar si la plataforma pot tornar a operar sense risc mediambiental i per a la població.