Transició energètica

Comunicat de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa

Posicionament respecte als acords sobre Transició Energètica Inclosos en l’Acord de Govern entre ERC i JUNTS

Hem tingut coneixement de l’acord JUNTS-ERC en matèria d’energies renovables que aparentment reconeix com a necessària lamodificació delDECRET LLEI 16/2019, que cal fer un Pacte Nacional per la Transició Energètica i un Pla Territorial d’Energies Renovables basat en un gran acord nacional i amb la participació dels municipis i les comarques.

Des de les entitats i plataformes del territori volem posar de relleu que, per a planificar degudament el desplegament de les renovables a Catalunya posant la ciutadania i els criteris ecològics al centre, com esmenta el document, és imprescindible declarar una moratòria de la gran quantitat de grans projectes de centrals d’energia eòlica i fotovoltaica que la Ponència d’Energies ja ha declarat, en la consulta prèvia,viables o viables condicionats. Són projectes que tindrien greus impactes negatius sobre el territori, que no responen a cap planificació ben estructurada i que sorgeixen com iniciatives de grans grups empresarials en un context de bombolla especulativa.

Catalunya té en aquests moments l’oportunitat de redreçar la transició energètica i començar a fer-la de forma correcta, basada en els valors clau de proximitat, respecte al territori, participació social, sostenibilitat real i orientar-la al servei de la ciutadania. Això no pot succeir sense la moratòria de projectes ni sense la derogació del Decret 16/2019. Cal un nou decret amb la participació activa i vinculant dels agents socials i territorials per a incorporar criteris clars que evitin els impactes negatius de les grans centrals industrials eòliques i solars i que prioritzin criteris socials i ecològics en la seva planificació.

Tot i les bones intencions recollides al document d’acord entre Junts i ERC, no podem sinó constatar un canvi de postura envers la moratòria i derogació del Decret 16/2019 respecte a l’acord anterior entre ERC i CUP. Esperem que d’altres afirmacions recollides en l’acord, com el Pacte Nacional per la Transició Energètica i el Pla Territorial d’Energies Renovables,es tradueixin en accions concretes i es facin, aquesta vegada, amb la participació del món local i d’altres agents socials i territorials.

administrador

Recent Posts

Debat electoral: el futur de l’energia a Catalunya

Dia: Dilluns 29 d'abril 2024 Hora: 18h Lloc: Sala d'Actes del Col·legi de Periodistes de…

2 setmanes ago

El govern espanyol busca limitar la sobirania energètica de les comunitats autònomes

El Tribunal Constitucional admet a tràmit un recurs del Govern central contra un decret-llei aragonès…

3 mesos ago

6a Assemblea de l’Amep: Avancem amb pas ferm cap el 2024

L’Amep ha celebrat l’Assemblea que ha permès tancar l’any i enfocar els reptes vinents: incorporar…

4 mesos ago

Un centenar de plataformes i entitats del territori exigeixen als grups parlamentaris que orientin la transició energètica al servei de la ciutadania

Organitzacions que formem part de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa ens hem…

6 mesos ago

Organitzacions de tota Europa unim nostra veu contra el H2Med: “És una infraestructura innecessària que agreujarà la crisi energètica”

Aquest dimecres, 25 d'octubre, tindrà lloc una reunió d'alt nivell de presa de decisions (High…

6 mesos ago

Les organitzacions alertem sobre un 2024 amb milers de talls de subministraments si no s’estén l’actual prohibició

Més de vint organitzacions participen en una jornada reivindicativa que conclou amb una concentració davant…

6 mesos ago