Categories: Sense categoria

Què promou la Unió Energètica Europea?

Jornada sobre geopolítica, acaparament i financiarització enfront de la sobirania (energètica) popular.

Dissabte 31 de gener de 10:00 a 18:00
 
MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA
Av. de les Drassanes s/n, 08001 Barcelona
 
La política energètica de la Unió Europea té una alta rellevància donada la doble dependència de la UE dels combustibles no renovables que a més provenen en la seva gran majoria de fora de les seves fronteres. Aquesta política desplegada en la seva component interior (dins la UE) i l’exterior (fora de la UE) té com a resultat la promoció de megainfraestructures energètiques, les relacions amb països amb règims autoritaris i la mobilització de grans quantitats de diner públic.
El rellançament de la política energètica a través del concepte de “Unió Energètica” accentua les mateixes dinàmiques sumant-li un afany recentralitzador en les decisions sobre els models energètics dels països de la Unió, una major presència de mecanismes financers per a la inversió en infraestructures i donant protagonisme al gas natural com a combustible de transició.
 
Al mateix temps, l’agreujament del conflicte entre la Federació Russa i Ucraïna, fa que la UE busqui altres nínxols de combustibles com ara la regió del Caspi o el Nord d’Àfrica. En el nou mapa que es dibuixa, l’Estat espanyol i Catalunya jugarien un paper clau com a nous països de trànsit del gas de Nord Àfrica, i fins i tot dels EEUU, cap als Estats membre. Aquest viratge en la geopolítica energètica europea pot comportar acaparament energètic, és a dir, les poblacions i comunitats on es troben els recursos pateixen els impactes de les industries extractives, a més de ser desposseïdes de drets i sobirania. Igualment, els territoris de trànsit, poden patir acaparament.
 
Davant d’aquesta realitat doncs, cal reflexionar sobre què promou l’estratègia energètica de la UE, sobre quins espais queden per a la participació ciutadana en el model(s) energètic(s) dins la UE,  sobre quina és l’escala d’incidència o d’acció (Brussel·les, Estat, regió, municipi) per a construir la sobirania energètica popular, entre d’altres. 
 
En la jornada es presentarà un estudi realitzat per l’ODG sobre el metabolisme energètic europeu i comptarà amb la presència de diferents organitzacions de la societat civil com Green Alternative (Georgia), RE:common (Itàlia),  Bankwatch Network (Ucraïna, Bulgària, Polònia), Both Ends (Holanda), Platform London (Regne Unit) i amb entitats del territori .
 
Inscripcions:
 
 
Més informació:
 

 

 

administrador

Recent Posts

Lamentem que la proposta del PP per allargar la vida de les centrals nuclears hagi superat el primer tràmit

La Xarxa per la sobirania energètica expressem el nostre ferm rebuig al fet que la…

1 setmana ago

Catalunya accelera la transició energètica i impulsa L’Energètica, però deixa en l’aire la participació i els impactes globals

La ràpida tramitació del decret llei deixa en segon pla eines fonamentals com el PLATER.…

2 setmanes ago

Energia centralitzada i desarrelada

Entendre el mercat elèctric de l'estat espanyol Durant els anys 90, el mercat de l’electricitat…

2 mesos ago

Termes de Referència: Elaboració de l’informe “Transició Energètica a Catalunya”

Consultoria per l’elaboració d’un informe sobre una proposta/model pràctic per a la transició energètica a…

2 mesos ago

Davant l’apagada, més sobirania energètica i planificació

L’apagada elèctrica que va afectar ahir la península Ibèrica ha posat de manifest la necessitat…

2 mesos ago

1,6 milions de llars vulnerabilitzades, desprotegides davant del tall de subministraments per la derogació del decret òmnibus

Urgim al govern de l'estat espanyol a aprovar un nou decret que inclogui exclusivament les…

5 mesos ago