Xarxa per la sobirania energètica

Què promou la Unió Energètica Europea?

Jornada sobre geopolítica, acaparament i financiarització enfront de la sobirania (energètica) popular.

jornada 310115_ODG
Dissabte 31 de gener de 10:00 a 18:00
 
MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA
Av. de les Drassanes s/n, 08001 Barcelona
 
La política energètica de la Unió Europea té una alta rellevància donada la doble dependència de la UE dels combustibles no renovables que a més provenen en la seva gran majoria de fora de les seves fronteres. Aquesta política desplegada en la seva component interior (dins la UE) i l’exterior (fora de la UE) té com a resultat la promoció de megainfraestructures energètiques, les relacions amb països amb règims autoritaris i la mobilització de grans quantitats de diner públic.
El rellançament de la política energètica a través del concepte de “Unió Energètica” accentua les mateixes dinàmiques sumant-li un afany recentralitzador en les decisions sobre els models energètics dels països de la Unió, una major presència de mecanismes financers per a la inversió en infraestructures i donant protagonisme al gas natural com a combustible de transició.
 
Al mateix temps, l’agreujament del conflicte entre la Federació Russa i Ucraïna, fa que la UE busqui altres nínxols de combustibles com ara la regió del Caspi o el Nord d’Àfrica. En el nou mapa que es dibuixa, l’Estat espanyol i Catalunya jugarien un paper clau com a nous països de trànsit del gas de Nord Àfrica, i fins i tot dels EEUU, cap als Estats membre. Aquest viratge en la geopolítica energètica europea pot comportar acaparament energètic, és a dir, les poblacions i comunitats on es troben els recursos pateixen els impactes de les industries extractives, a més de ser desposseïdes de drets i sobirania. Igualment, els territoris de trànsit, poden patir acaparament.
 
Davant d’aquesta realitat doncs, cal reflexionar sobre què promou l’estratègia energètica de la UE, sobre quins espais queden per a la participació ciutadana en el model(s) energètic(s) dins la UE,  sobre quina és l’escala d’incidència o d’acció (Brussel·les, Estat, regió, municipi) per a construir la sobirania energètica popular, entre d’altres. 
 
En la jornada es presentarà un estudi realitzat per l’ODG sobre el metabolisme energètic europeu i comptarà amb la presència de diferents organitzacions de la societat civil com Green Alternative (Georgia), RE:common (Itàlia),  Bankwatch Network (Ucraïna, Bulgària, Polònia), Both Ends (Holanda), Platform London (Regne Unit) i amb entitats del territori .
 
Inscripcions:
 
 
Més informació:
 

 

 

Related posts