Del 2 al 4 de març de 2018 la Xarxa per la sobirania energètica i les entitats que en formem part organitzem la quarta edició del Volt Oligotòxic per tal de reflexionar i incidir sobre el model energètic a Catalunya, a l’Estat Espanyol i a Europa, així com en un àmbit més global.
Ja tenim aquí el Volt 4! Després de l’ajornament del passat octubre de 2017, on la incertesa del context no ens deixava veure amb claredat si el Volt podia ser allò que sempre ha estat: un espai-temps d’intensa convivència, d’aprenentatge col·lectiu, d’intercanvi i construcció de xarxes; ara sí, hi tornem perquè TENIM ENERGIA!
Per aquelles que no conegueu el Volt, és una activitat ben especial: un grup divers de persones que transiten en autocar diferents indrets del territori afectats pel model energètic, o amb alternatives i propostes per la transició energètica. S’inspira en les caravanes d’activistes i tòxics tours de Mèxic, Equador, EE.UU.,etc…, espais de convivència mòbil que convoquen actors/es d’organitzacions per teixir relacions amb els grups, col·lectius i comunitats locals.
Malgrat la complexitat de l’activitat, l’any 2014 la Xarxa per la sobirania energètica va decidir fer una primera edició per veure si tenia sentit replicar aquests tours a Catalunya. La primera edició ens va donar la certesa de que el Volt era una activitat necessària. Tenim conflictes locals generats pel model energètic que comparteixen narrativa i lluita. La imposició, el menysteniment i fins i tot la repressió, eren denominadors comuns que compartien els diferents col·lectius. Això ens va animar a fer una segona edició que va donar com a resultat la “Red de apoyo mútuo en respuesta a los grandes proyectos energéticos”, un producte genuïnament Volt, que va sorgir de l’assemblea de Capella, Osca, municipi amb una històric de més de 20 anys de lluita contra la Autopista Eléctrica. Aquesta xarxa que depassa el territori català, està fent un gran treball de monitoratge i denúncia dels projectes d’interconnexió elèctrica i de gas transpirinenca. L’edició de 2016 va concentrar-se a les comarques de Tarragona, zona de sacrifici on es concentren gran quantitat d’indústries perilloses i contaminants. Castor, petroquímica, nuclears, Flix van formar part del recorregut.
Pels tres primers Volts hem d’agrair els nombrosos grups que ens han donat suport
Per aquesta edició, hem decidit canviar el traçat del Volt 4 respecte del que vam ajornar el 2017, per concentrar les parades a Lleida. Val a dir que no oblidem les nostres companyes de la Resposta al Midcat, les lluitadores de les comarques del nord-est que s’oposen al megagasoducte d’interconnexió entre Catalunya i França. Tampoc ens oblidem de les companyes de Prou Sal, col·lectiu amb una llarga trajectòria de denúncia de les activitats de Iberpotash a Sallent. Amb vosaltres, tornarem a voltar.
Aquesta quarta edició recupera el format de la primera, és a dir, el Volt serà en un cap de setmana normal sense ponts ni festes addicionals. Pensem que aquest format pot aplegar més gent i augmentar la participació en tot el recorregut. Les parades que realitzarem són totes noves i amb actors/es amb les que hem començat a contactar per l’organització del Volt. Tant els alcaldes del Manifest de Montoliu, com la Plataforma contra la incineradora de Juneda, el grup ecologista IPCENA, com el veïnat de la Vall Fosca que lluita contra l’abús d’Endesa, han rebut de bon grat la invitació de ser parades del Volt. Amb elles hem dissenyat les activitats de cada parada i hem compartit l’objectiu de fer visibles les seves lluites per la recuperació del control públic i ciutadà de l’energia, i amb l’ànim d’aprendre, intercanviar i enxarxar les organitzacions, plataformes i experiències que participen al Volt.
Les parades aniran d’aquesta manera:
Sortirem divendres a la tarda a les 16:00 de Barcelona, camí a Montoliu de Segarra (Lleida). Ens aposentarem al còmode alberg del poble i al voltant de les 19:30, presentarem les activitats del Volt, les seves participants i farem una assemblea-debat sobre què esperem d’aquest Volt. Soparem cap a les 21:00 deixarem espai per començar a la coneixença i l’enrxarxament, fora de l’espai únic, amb temps suficient per descansar suficient per empendre amb força el dia següent.
Al matí següent tindrem un espai de trobada, conversa i debat amb els veins i veines de la Guardia Lada, nucli de Montoliu de Sagarra que ens acollirà i on el passat mes de març, a causa de la manca de manteniment de les xarxes de distribució, els veïns i veïnes, incloent-hi un grup de 90 nens i nenes que s’estaven quedant a la Casa de Colònies del poble, es van quedar més de 24 h sense llum. Tindrem l’oportunitat de compartir amb afectades i amb l’alcalde, Vicenç Roig, les experiències i les reivindicacions per unes infraestructures dignes pel territori. Com ja sabeu la Xse té una proposta de (re)municipalització de les xarxes de distribució. Les xarxes del municipi les té Endesa i és una oportunitat única per escoltar de primera mà, quina impressió tenen del seu servei.
Tot seguit, marxarem cap a Juneda, on hi ha el conflictiu projecte d’incineradora que substituiria una planta de purins de Tracjusa. La Plataforma Aturem la Incineradora ens explicarà quina és la situació actual en què es troba la lluita contra la planta incineradora. Seguidament, caminarem fins a les Borges Blanques, on compartirem un parell d’hores amb IPCENA, entitat ecologista que treballa a les comarques de Lleida en defensa del medi ambient i de la qualitat de vida de les persones,per aprofundir en la situació mediambiental de les comarques lleidatanes i compartir experiències. Acabat l’esdeveniment de Borges, sortirem cap a Torre de Capdella al Pallars Jussà. Després de la intensa jornada ens allotjarem a l’Alberg La Torre Vall Fosca on passarem la nit, i on tindrem espai de socialització, cures, enfortiment de les relacions, de celebració i de festa! Tot i que el dia següent tenim un gran esdeveniment!
El diumenge pel matí són moltes coses en una: és l’espai on les veïnes de la Vall Fosca ens explicaran la seva lluita contra Endesa pel gravamen abusiu de l’IVA de les factures que volen imposar-los-hi; i és el moment de retrobar companyes del Pallars, d’Aragó i Euskal Herria que participaran en l’esdeveniment EN DEFENSA DEL PIRINEUS, CONTRA LES GRANS EMPRESES I INFRAESTRUCTURES ENERGÈTIQUES. També és un moment de molta significació política i d’impuls col·lectiu de la defensa dels nostres espais naturals comuns. Els Pirineus es veuen amenaçats per la proliferació de projectes d’interconnexió elèctrica i de gas, per l’afany europeu de seguir impulsant un model energètic centralitzat basat en les grans infraestructures. Però també tenim coses ben positives! els Pirineus són un territori de generació hidroelèctrica i cal recuperar-ne la propietat. La finalització de les concessions de les hidroelèctriques centenàries obren un espai per la seva recuperació en mans público-ciutadanes. D’això, en parlarem!
I bé, ja sabeu, un Volt també es una celebració col·lectiva, un espai d’activisme inclusiu, de participació activa i de reivindicació permanent. Farem homenatge a les lluitadores que ja no hi són, a les companyes del Sud Global que pateixen el règim fòssil, donarem veu a totes les participants i als seus col·lectius i no ens oblidarem, malgrat tot, de fer-ho amb alegria i sentit de l’humor.
TENIM ENERGIA! és la frase escollida per aquest Volt, i no és qualsevol cosa. És el títol del llibre de la Xse, un document que recull els nostres temes principals de treball i que, a més, és una declaració d’intencions que ens impulsa, entre altres coses, a tornar a Voltar!
Ens veiem al Volt!
El cap de setmana del 18 al 20 d’octubre torna el VOLT, una iniciativa de…
Anunciem la sisena edició del Volt, una iniciativa que combina activisme, educació i solidaritat en…
Part de l'anomenat escut social, amb la prohibició de talls d'electricitat, gas i aigua al…
T'imagines que l'energia comunitària comencés a multiplicar-se per tot l'estat? Que cada vegada hi hagués…
LLEGEIX EL MANIFEST Al juny de 2024 se celebraran les eleccions europees en tots els…
Coneixes la Coalición por la Energía Comunitaria? Som un moviment de base ciutadana del qual…