Categories: Notícies

PROPOSTA ADREÇADA ALS PARTITS POLÍTICS per avançar cap a una transició energètica ben planificada a Catalunya

Nombroses entitats catalanes ens hem unit per adreçar als partits polítics una proposta que contribueixi a fer avançar el país cap a una transició energètica democràtica, participativa, distribuïda, de proximitat i que incorpori els valors de protecció ambiental i de les persones impulsats per la Unió Europea.

El Decret llei 16/2019, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables, liberalitza el sol, afavoreix la instal·lació de grans centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, sense disposar de planificació territorial, ni d’avaluació estratègica, ni de criteris clars i transparents per a l’avaluació dels projectes.

Arran d’aquest Decret llei, des del gener de 2020 s’està produint la presentació i tramitació d’un allau d’avantprojectes de centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, promogudes per empreses relacionades amb els grans oligopolis de les energies fòssils i fons d’inversió internacionals. Ara per ara, la Ponència d’Energies Renovables, que és l’òrgan decisori de la Generalitat, ja ha considerat inicialment viable la instal·lació de 695 aerogeneradors i destinar 6.200 ha de conreu a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, tots situats en zones rurals no urbanitzables i lluny dels centres de consum, contravenint així l’article 19.1.b. i 19.1.c. de la Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic i provocant forts impactes en el paisatge i la qualitat ambiental, els principals actius del món rural per avançar cap a un desenvolupament sostenible.

Per avançar cap a una transició energètica ben orientada, és imprescindible disposar d’una planificació territorial estratègica de les centrals de producció industrial d’energia renovable a Catalunya, prèvia a la valoració i validació dels avantprojectes de les grans centrals de producció industrial d’energies renovables.

Atesa la gravetat de la situació actual, demanem que, de cara a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, el vostre partit es posicioni per avançar cap a una transició energètica planificada i democràtica, incloent els següents punts en el seu programa polític:

  • La derogació i posterior reforma del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables de manera que inclogui i es detallin, entre d’altres, els següents criteris: protecció ambiental, integració paisatgística, distribució territorial, planificació urbanística, governança i consens amb els Ajuntaments, indemnitzacions per a tots els afectats, etc. I que determini el paper dels sistemes d’autoconsum, les comunitats locals i les centrals industrials de producció d’electricitat amb fonts renovables.
  • L’elaboració d’una Planificació Territorial Estratègica per al desenvolupament de les energies renovables a Catalunya, que permeti avançar cap a la sobirania energètica en una transició ben planificada, al servei de la ciutadania. Elaborat a través d’un procés transparent i participatiu, que doni veu al món rural com a principal afectat per la instal·lació de les grans centrals industrials de renovables.
  • La declaració d’una moratòria de tots els projectes actualment en tramitació, fins a la disposició del nou document normatiu i dels documents de Planificació i Avaluació Territorial Estratègica
  • L’elaboració, publicació i disposició des de l’inici de criteris, clars i suficients, que han de complir els projectes de centrals industrials eòliques i fotovoltaiques per evitar impactes negatius greus.
  • La promoció d’un model de transició energètica de gestió pública, distribuïda i amb la participació del territori.
  • L’impuls de les instal·lacions d’autoproducció d’energies renovables per aconseguir llars i empreses 100% autosuficients energèticament.

La priorització, regulada per la Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic, de l’emplaçament de les centrals productores en ubicacions properes als centres de consum i en espais antropitzats (polígons industrials, canals de rec, vorals de xarxes viàries, espais degradats…).

 

Entitats adherides a aquesta proposta:

ADENC
Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA-EdC)
Associació de defensa de l’espai natural de les Tàpies ( ADENT)
Associació de Naturalistes de Girona
Associació Espai Llobregós
Associació Mediambiental La Sínia
CACiS el forn de la calç
Col•lectiu Escologista Bosc Verd – EdC (Ecologistes de Catalunya)
Coordinadora Les Garrigues eòlica i solar sostenibles
El FANAL Grup Ecologista del Moianes
El Trill. Associació del terme ďArgençola
Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs
Federació – Ecologistes de Catalunya EdC
G.D. Serra de Pinós
Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Cataluna (GEPEC-EdC)
GDT PONTONS, Grup de Defensa del Territori de Pontons
Grup de Defensa del Territori del municipi d’Estaràs
Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra – Ecologistes de Catalunya
IAEDEN-Salvem l’Empordà
IPCENA
Plataforma cívica SOS Grevalosa
Plataforma d’afectades per la concentració d’aerogeneradors
Plataforma pel riu Siurana
Plataforma per a la defensa del patrimoni natural del Priorat
Plataforma Salvem Lo Pallars
Sobirania Energètica de la Baixa Segarra (SEBS)
Xarxa per la sobirania energètica (Xse)

administrador

Recent Posts

Debat electoral: el futur de l’energia a Catalunya

Dia: Dilluns 29 d'abril 2024 Hora: 18h Lloc: Sala d'Actes del Col·legi de Periodistes de…

2 setmanes ago

El govern espanyol busca limitar la sobirania energètica de les comunitats autònomes

El Tribunal Constitucional admet a tràmit un recurs del Govern central contra un decret-llei aragonès…

2 mesos ago

6a Assemblea de l’Amep: Avancem amb pas ferm cap el 2024

L’Amep ha celebrat l’Assemblea que ha permès tancar l’any i enfocar els reptes vinents: incorporar…

4 mesos ago

Un centenar de plataformes i entitats del territori exigeixen als grups parlamentaris que orientin la transició energètica al servei de la ciutadania

Organitzacions que formem part de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa ens hem…

6 mesos ago

Organitzacions de tota Europa unim nostra veu contra el H2Med: “És una infraestructura innecessària que agreujarà la crisi energètica”

Aquest dimecres, 25 d'octubre, tindrà lloc una reunió d'alt nivell de presa de decisions (High…

6 mesos ago

Les organitzacions alertem sobre un 2024 amb milers de talls de subministraments si no s’estén l’actual prohibició

Més de vint organitzacions participen en una jornada reivindicativa que conclou amb una concentració davant…

6 mesos ago