Categories: Notícies

La Xse donem suport a la crida per una transició energètica ben planificada.

Som conscients que deixar enrere l’actual model energètic fòssil i nuclear és urgent. L’emergència climàtica ens esperona a fer-ho. Tanmateix el nou model que es desenvolupi hauria de superar els errors de l’antic i contribuir a afrontar un canvi global on els límits dels recursos i la crisi democràtica i de valors són també crítics. Planificar és la garantia que partim d’unes bases sòlides compartides i que remem junts en la bona direcció.

Hem fet un check list dels nostres principis fundadors i la transició actual no en respecta ni un. Anem-ho a veure!

  • Democràtic: 

El Decret llei 16/2019, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables ha obert la veda a un allau de projectes de renovables sobre el territori. La població no ha estat convocada a un procés de participació per dissenyar de forma conjunta i participada com hauria de ser la implantació de renovables a Catalunya. Volem un procés democràtic per poder decidir sobre on produïm l’energia i també valorar col·lectivament quanta necessitem i per a què.  Com ja dèiem al 2013, la generació d’energia ha de respondre en primer lloc a criteris i necessitats socials col·lectivament identificats.

  • No oligopòlic: gestió pública i/o comunitària

Els projectes de grans centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, venen promoguts per empreses relacionades amb els grans oligopolis de les energies fòssils i fons d’inversió internacionals, que provoquen la destrucció de milers d’hectàrees de conreu i bosc i l’alteració d’extenses àrees rurals.  Volem una transició energètica lluny dels  oligopolis, despreocupats de l’impacte que generen a l’entorn dels megaprojectes i interessats en promoure consums tan elevats com sigui possible. La producció energètica ha de ser gestionada des d’una òptica no mercantilista, apostant per gestions públiques i/o comunitàries en la construcció dels béns comuns.

  • Distribuït i de petita-mitjana escala

El model centralitzat actual de gran planta de producció ens despulla del control sobre la producció d’energia- i del que podem fer amb ella- que ens permeten les renovables. Volem que es prioritzi de manera decidida les instal·lacions de petita i mitjana escala apostant per un model distribuït que permeti la sobirania energètica local i la resiliència de les comunitats. Sobirania energètica local i resiliència que són imprescindibles de desenvolupar de cara al desafiament del canvi global que afrontem.  Les comunitats energètiques locals hi haurien de tenir un espai preferent.

  • Arrelat al territori

La transició energètica s’ha d’impulsar des de baix. L’heterogeneïtat i diversitat de les propostes locals adaptades al seu entorn són la millor garantia de transició energètica. Cal un diàleg honest entre la Catalunya superpoblada i la Catalunya buidada per no sobredimensionar el model, per minimitzar els impactes sobre l’entorn rural i respectar la biodiversitat, la sobirania alimentària i el valor del paisatge i el patrimoni cultural.

  • Renovable sense perdre de vista les seves limitacions

Les energies renovables poden cobrir les necessitats energètiques bàsiques de la humanitat, però no les de l’actual sistema de producció i consum dels països enriquits. La seva implantació, construcció i dia a dia impliquen també extractivisme i expoli sobre altres territoris, aquí i arreu. Cal planificar de manera urgent i col·lectivament quanta energia necessitem i per a què. Cal canviar el model de creixement, responsable del canvi climàtic global, i apostar per un decreixement amb justícia social. Les energies renovables haurien de garantir prioritàriament les necessitats socials més bàsiques. És necessari asseure’s a parlar i planificar col·lectivament l’ordre de prioritats d’usos de l’energia, un cop haguem cobert les necessitats bàsiques del conjunt de la societat.

  • Ecofeminista

La preservació de la vida hauria d’estar en el focus de la transició energètica en el context de crisi global en que estem. Cal allunyar-se de la lògica extractivista i productivista, Volem canviar aquesta lògica perversa que ens ha dut fins aquí per una lògica de la cooperació, el manteniment i la cura, amb l’objectiu de garantir al màxim la perdurabilitat de les condicions que fan possible una vida digna. Cal prioritzar els processos i els usos de l’energia destinats al manteniment i la reproducció de la vida.

Per tot això, la Xse exigim també una transició energètica ben planificada que garanteixi la sobirania energètica local, impulsi la resiliència dels municipis i posi al focus la preservació de la vida.

administrador

Recent Posts

Debat electoral: el futur de l’energia a Catalunya

Dia: Dilluns 29 d'abril 2024 Hora: 18h Lloc: Sala d'Actes del Col·legi de Periodistes de…

2 setmanes ago

El govern espanyol busca limitar la sobirania energètica de les comunitats autònomes

El Tribunal Constitucional admet a tràmit un recurs del Govern central contra un decret-llei aragonès…

3 mesos ago

6a Assemblea de l’Amep: Avancem amb pas ferm cap el 2024

L’Amep ha celebrat l’Assemblea que ha permès tancar l’any i enfocar els reptes vinents: incorporar…

4 mesos ago

Un centenar de plataformes i entitats del territori exigeixen als grups parlamentaris que orientin la transició energètica al servei de la ciutadania

Organitzacions que formem part de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa ens hem…

6 mesos ago

Organitzacions de tota Europa unim nostra veu contra el H2Med: “És una infraestructura innecessària que agreujarà la crisi energètica”

Aquest dimecres, 25 d'octubre, tindrà lloc una reunió d'alt nivell de presa de decisions (High…

6 mesos ago

Les organitzacions alertem sobre un 2024 amb milers de talls de subministraments si no s’estén l’actual prohibició

Més de vint organitzacions participen en una jornada reivindicativa que conclou amb una concentració davant…

6 mesos ago