Xarxa per la sobirania energètica

1ª Assemblea Distribució Elèctrica

Ja ha conclòs la Jornada sobre distribució elèctrica de la xarxa per la sobirania energètica. La jornada celebrada a l’Ateneu Fort Pienc de Barcelona va comptar amb gran nombre d’assistents. El programa ha inclòs tres taules més una proposta de full de ruta i una tarda amb assemblea oberta.

DSC_1599

La taula 1 sobre el marc estatal de la distribució formada per Pablo Cotarelo i Xavi Prats amb la presentació de Mònica Guiteras on s’ha parlat sobre les possibilitats de reapropiar-se de la distribució elèctrica i com hauria de ser aquesta xarxa de distribució (xd) al servei de les persones. Cotarelo ha presentat la proposta de la Xse amb consideracions sobre una LEGISLACIÓ que reconegui l’electricitat com un servei públic, una separació real entre PROPIETAT i GESTIÓ, una VALORACIÓ ECONÒMICA de l’estat dels actius de la xarxa a través d’auditories ciutadanes, una GESTIÓ que prioritzés la penetració de les renovables i una major PARTICIPACIÓ PÚBLICA que permetés la democratització de les xxdd. S’ha incidit en la importància de la creació de cooperatives a cada municipi i de la reapropiació de la distribució elèctrica, de modificar les formes retributives i d’invertir en models raonables amb inversions raonables.
DSC_1603
A la segona taula en Pep Sales ha parlat de smart grid: la xarxa intel·ligent amb capacitat de resiliència i adaptació al canvi en la qual la distribució és clau. Ha comentat la necessitat d’una auditoria, de modificar la regulació i basar-la en els estàndards europeus que ja existeixen i renovar la llei. A escala tècnica cal millorar les infraestructures ja existents i fer un mapa solar. En Ricard Serrano responsable del sector d’energia a CC.OO. ha parlat que el sector es troba en una situació crítica amb molts acomiadaments i una sobrecàrrega de treball als que encara hi són. La moderació d’aquesta taula l’ha fet Lourdes Berdié .

La tercera taula s’ha conformat per Santi Martínez d Estabanell Energia, Santi Cornet de l’Empresa Municipal de Distribució Elèctrica d’Almenar i de Vicenç Ortuño de la Cooperativa Elèctrica d’Alginet amb la moderació de Maria Campuzano amb experiències de distribuïdores locals que han inspirat nous grans reptes.

Finalment s’ha tancat amb un balanç de les aportacions a càrrec d’Alfons Pérez i la proposta de creació d’un grup de treball per avançar cap a la reapropiació de les xarxes de distribució que es posarà en marxa després de setmana santa.

La sessió de tarda estava dedicada a una assemblea oberta on els/les participants han pogut aportar diferents temes que es podrien treballar des de la Xse. L’inici ha proporcionat un mapa que ha donat com a resultat una discussió en tres grups:

  • Grans infrastructures energètiques
  • La proposta municipalista
  • Distribució elèctrica

La línia de la distribució elèctrica sembla serà central en el treball present i futur de la Xse. Les altres dues es valorarà de quina manera es poden impulsar i amb quins objectius.

La jornada doncs, va acabar a les 18:30.

Des de la Xse volíem agrair a tots els/les assistents per la seva presència i participació així com animar-vos a participar en la Xse. Per a qualsevol consulta feu servir aquest correu: xse@xse.cat

DSC_1610DSC_1600 DSC_1605     DSC_1598

Related posts