Aquest estiu, a la Xarxa per la sobirania energètica volem continuar cultivant el pensament crític i alimentar les ganes de canvi. Us proposem una selecció de llibres que ens ajuden a entendre millor la crisi energètica i ecològica, visibilitzar les lluites en defensa dels béns comuns i explorar alternatives que posin la vida al centre. Assajos, contes, recerques i anàlisis que ens conviden a mirar amb altres ulls el món que habitem i a imaginar-ne un de nou. Aquest estiu, llegim per transformar.
Assaig i novel·la
Tenim energia
Xarxa per la sobirania energètica
Aquest llibre és el resultat del treball i intel·ligència col·lectiva de Xse. És una aposta per recollir els impactes d’un model obsolet i depredador dominat per l’Oligopoli, però, sobretot, per recollir les veus de totes les comunitats que han trobat l’energia per oposar-s’hi i construir alternatives. Les lluites en defensa de la terra i dels subministraments bàsics, els moviments de garantia dels nostres drets, ens han deixat clar que tenim energia.
Energia. Una immersió ràpida
Carles Riba Romeva
Què és l’energia? En quines fonts es basa el sistema energètic actual? En què usem l’energia? La crisi energètica i climàtica, és la fi dels fòssils? Com abordar la transició energètica vers les fonts renovables? Aquest llibre respon a les preguntes del moment actual sobre la transició energètica impulsat per la fi de les energies fòssils i el canvi climàtic.
La mina, la fàbrica i la botiga
Alfons Pérez, Bruna Cañada, Marta Pérez i Josep Nualart (ODG)
El llibre aborda l’anàlisi crítica de les dinàmiques globals per assegurar la mina, guanyar la fàbrica i aconseguir la botiga de l’anomenada “transició verda”. La recerca centra la seva observació en l’extracció de minerals crítics, la industrialització i la reindustrialització i els mercats que demanen aquestes tecnologies. Està motivada pels resultats del treball de camp fet per l’equip de l’Observatori del Deute en la Globalització al “triangle del liti”.
Cómo dinamitar un oleoducto
Andreas Malm
En aquest provocador assaig, Malm sosté que davant la imparable crisi climàtica i la ineficàcia de les protestes pacífiques, el moviment ecologista ha d’intensificar les seves tàctiques, incloent-hi el sabotatge i la confrontació directa contra la indústria fòssil. A través d’una revisió històrica de lluites socials, argumenta que la violència i la destrucció de la propietat han estat claus per a conquistar drets fonamentals. És urgent vincular la militància climàtica amb una lluita anticapitalista més àmplia i transgressora, capaç de frenar la maquinària del capital fòssil.
En la espiral de la energía
Ramón Fernández Durán i Luis González Reyes
Maneres d’habitar, economies, sistemes polítics, tipus de treballs, demografia, lluites socials, tecnologies, sistemes de valors, maneres de relacionar-se amb l’entorn… com han interaccionat al llarg de la història?, té el seu discórrer forma d’espiral?, quin paper ha tingut la quantitat i qualitat de l’energia disponible en la seva evolució? I, sobretot, quina serà la seva evolució futura? Aquest llibre és una invitació al diàleg col·lectiu per a elaborar les estratègies i iniciatives emancipadores que necessitem.
Absències i pèrdues
Yayo Herrero
Un llibre sobre què ens queda encara entre els naufragis de la nostra societat en crisi. Parla de violències, desigualtats i pors però també de coratge, vincles i intel·ligència col·lectiva. Yayo Herrero ens ajuda a entendre el món actual i combatre els monstres que ens amenacen. Però no des de la paràlisi, sinó al contrari: des de la responsabilitat, el valor i l’esperança de passar a l’acció.
Decreixement ecofeminista. Desaccelerar per recuperar la vida
Júlia Martí Comas (ODG)
Recopila anàlisis i debats per poder situar-nos millor quan reflexionem sobre les alternatives i com impulsar-les. Ens ajuda a graduar les ulleres ecofeministes per a poder identificar si una campanya, una reivindicació, una aliança, o una acció específica encaixarien dins d’un procés de transformació que ens porti cap a un decreixement ecofeminista.
El capitalismo en la trama de la vida
Jason W. Moore
Finances, treball, clima, aliments. De quin mode estan connectades les crisis del segle XXI? Jason W. Moore sosté que les fonts de l’actual turbulència global tenen una causa comuna: l’esgotament del capitalisme com a manera d’organitzar la naturalesa humana. El capitalisme suposa un determinat tipus d’ecologia mundial que implica formes de producció i distribució de riqueses, sistemes de poder i ecosistemes fets tant de naturalesa humanes com exhumanes.
Lo mig del món
Roser Vernet
¿Quin vincle tens amb el lloc on vius? És un vincle tan important, complex i emotiu com el que lliga els membres d’una família. S’hi juga la nostra capacitat de ser persones o plaga, habitants benèfics o nocius. Per a Roser Vernet aquest lloc és el Priorat. On s’espera la pluja, que és poca. On els governs furten l’aigua dels rius. I on la lluita per la terra fa imaginar noves maneres d’habitar el món —les úniques que valdran a partir d’ara.
Primavera Silenciosa
Rachel Carson
El llibre és considerat un clàssic de l’ecologisme i l’escriptora és coneguda com la fundadora de les bases de l’ecologisme modern. Rachel Carson denuncia el perill de l’ús irresponsable dels insecticides químics. Adverteix, amb arguments científics, dels efectes nocius que poden provocar els pesticides en el medi ambient i a les persones, i en gran manera perjudicials per als ocells. A més a més, recorda el compromís de la humanitat envers la importància de la protecció del medi ambient per a la supervivència de generacions futures.
Els Desposseïts
Ursula K. Le Guin
En Shevek és un físic que intenta desenvolupar una teoria temporal general. Anarres, el seu planeta, és en teoria una societat sense govern. Però fent recerca, es va adonant que la revolució que va crear aquest món està estancada, envoltada de murs que haurà d’enderrocar. Decideix emprendre un viatge molt arriscat al planeta original, Urras, buscant un diàleg obert entre els dos mons per poder divulgar les seves teories lliurement fora d’Anarres. La novel·la detalla la lluita per alliberar-se que ha de dur a terme tant a Urras com al seu propi món, Anarres.
Un paraíso en el infierno
Rebecca Solnit
Després d’un desastre, sigui provocat per l’home o per la naturalesa, es tornen les persones més altruistes, enginyoses i valentes? Què fa que les noves comunitats i els nous propòsits que sorgeixen entre les ruïnes i les crisis siguin tan felices? I què revela aquesta alegria sobre els desitjos i possibilitats socials normalment insatisfets? Solnit observa grans calamitats com el terratrèmol de 1906 a San Francisco, l’explosió de 1917 que va destruir Halifax, el terratrèmol de la Ciutat de Mèxic de 1985, l’11-S a Nova York i l’huracà Katrina a Nova Orleans.
Las venas abiertas de América Latina
Eduardo Galeano
“Vaig escriure el llibre per a difondre idees alienes i experiències pròpies que potser ajuden una miqueta, en la seva realista mesura, a buidar els interrogants que ens persegueixen des de sempre: és Amèrica Llatina una regió del món condemnada a la humiliació i a la pobresa? No serà la desgràcia un producte de la història, feta pels homes i que pels homes pot, per tant, ser desfeta? Aquest llibre divulga uns certs fets que la història oficial, història contada pels vencedors, amaga o menteix”.
Los orígenes del mundo moderno
Robert Marks
Aquesta és la vella història de com el món modern ha arribat a convertir-se en el que és en l’actualitat explicada d’una manera nova i sorprenent, en una perspectiva mundial. Fugint de les velles interpretacions de l’«ascens d’occident», el professor Robert B. Marks ens ofereix una visió en termes d’història global, que desmunta el mite del «miracle europeu» i té en compte el paper exercit per Àsia, Àfrica i Amèrica.
Diversifying Power: Why We Need Anti‑Racist, Feminist Leadership on Climate & Energy
Jennie C. Stephens
L’experta en energia argumenta que la clau per abordar eficaçment la crisi climàtica és diversificar el lideratge perquè les prioritats antiracistes i feministes siguin centrals. Dona una ullada més de prop al lideratge climàtic i energètic relacionat amb la creació d’ocupació i la justícia econòmica, la salut i la nutrició, l’habitatge i el transport.
Llibres infantils
I es va fer la llum. Una història sobre pobresa energètica en la infància.
Enginyeria sense Fronteres, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Ivonne Navarro (il.).
Edat recomanada: a partir de 6 anys
“I es va fer la llum” és el primer conte que tracta la pobresa energètica en la infància o pretén aportar un petit gra de sorra per superar aquesta injustícia de manera col·lectiva. Apropa la problemàtica de la pobresa energètica als infants i les famílies d’una forma pedagògica amb l’objectiu de desestigmatitzar i visibilitzar el fenomen, tot oferint-ne una visió empoderadora a la ciutadania. Amb un llenguatge senzill alhora que contundent, és el conte ideal perquè en àmbits educatius es puguin acompanyar aquestes situacions i, alhora, enfortir les xarxes de suport que volen revertir aquesta situació.
El Sol fa tard
Sussanna Peix, Anna Llenas (il.).
Edat recomanada: 4-6 anys.
I si un dia el sol s’adormís? Aquella matinada estava tan cansat, que el Sol va pensar que no passaria res si es quedava dormint una estoneta més. Però… com superarà els entrebancs per arribar dalt del cel i il·luminar la Terra?
Com és la teva energia?
Lucía Serrano
Edat recomanada: 6-8 anys.
D’on ve l’energia necessària per tenir llum a casa, per fabricar uns pantalons o per utilitzar el mòbil? Sabies que l’energia es pot aconseguir d’una manera neta o d’una manera que contamini menys? Quines conseqüències té la manera de consumir-la? Tots podem fer coses per cuidar el nostre planeta. Què pots fer tu? Descobreix idees per consumir energia d’una manera més sostenible.
Descobrim l’energia
Johannes Hirn, Verónica Sanz, Eduard Altarriba (il.).
Edat recomanada: 9-11 anys.
Tots sabem que l’energia és important, però sabem què és exactament? La calor del Sol, el moviment dels nostres cossos, l’energia dels rius i oceans, la força del vent…, tot al nostre voltant ens mostra l’energia! En aquest àlbum magníficament il·lustrat i amb dinàmics diagrames veurem d’on prové l’energia, com ha evolucionat el seu coneixement i com l’ésser humà ha après a aprofitar-la de maneres diferents per fer que la seva vida sigui més fàcil.