Xarxa per la sobirania energètica

Nota de premsa: Jornada de la xarxa per la sobirania energètica a “Ordis sostenible” (Empordà)

Ahir, 23 de novembre, membres de la xarxa per la sobirania energètica (xse) es van trobar al municipi d’Ordis (Empordà) per conèixer les seves experiències encaminades cap a la sobirania energètica a nivell municipal i veïnal. L’alcaldessa Maria Creheut va explicar el projecte “Ordis sostenible” i concretament els aspectes relacionats amb l’energia. També es va aprofitar la ocasió per fer una presentació de la xarxa per la sobirania energètica.

La xse es va crear el passat 5 d’octubre ha Girona per agrupar totes les entitats catalanes que treballen temes relacionats amb l’energia i que aposten per un canvi de model energètic. Un aspecte que vol desenvolupar un dels grups de treball de la xse és precisament el retorn de la sobirania energètica a les comunitats i en la reunió de la tarda es van poder debatre els resultats de l’experiència d’Ordis i les possibilitats tècniques i legals de tornar la producció i distribució d’energia al nivell municipal.

Ordis va començar a realitzar uns primers projectes pilots el 2010, seguint l’estudi “Energia, de l’ecopoble a l’ecocomarca” de la IAEDEN-Salvem l’Empordà, com la redacció del PAES, la realització d’ecoauditories a les llars i la instal·lació d’un petit aerogenerador a l’escola del poble. Des de llavors el municipi ha desenvolupat el seu propi projecte de “Ordis sostenible” (www.ordissostenible.cat).

La xse pretén donar veu a tots els col·lectius que aposten per un profund canvi del model energètic fins a assolir la sobirania energètica. Aquesta sobirania, considerant els impactes i les desigualtats del model actual de producció i distribució de l’energia, s’ha de basar en la plena igualtat, respecte als drets humans i el medi ambient.

La propera trobada de la xse serà el dissabte, 14 de desembre, a Centelles (Osona), un municipi que gestiona la seva pròpia xarxa de distribució d’energia.

xse trobada Ordis 23nov2013

 

Ordis, 24 d’octubre 2013

Xarxa per la sobirania energètica

 

Related posts