Xarxa per la sobirania energètica

6a Assemblea de l’Amep: Avancem amb pas ferm cap el 2024

L’Amep ha celebrat l’Assemblea que ha permès tancar l’any i enfocar els reptes vinents: incorporar més associats, generar més coneixement i establir serveis de suport i informació per als municipis. La convocatòria ha comptat amb una alta participació tant de representants dels municipis, molts dels quals s’estrenaven avui, com de membres de la comissió assessora.

El matí del 19 de desembre ha estat el moment per reunir en assemblea els membres de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (Amep). Un cop designats els nous representants després de les eleccions municipals i de la formació  dels governs, la trobada celebrada en línia ha servit per donar la benvinguda a tots els que enceten el càrrec i per contextualitzar el moment actual de l’Associació i els horitzons que s’obren amb el nou any.

 

Un 2023 ple d’activitat tot i el context electoral

Patricia Reche, que agafa el relleu en la presidència en representació de l’Ajuntament de Terrassa, ha recordat els objectius de l’Amep: impulsar la titularitat pública de la xarxa de distribució de l’energia; promoure una transició justa, democràtica i sostenible, i donar suport als municipis en aquest camí. D’aquesta manera, tal com ha emmarcat Reche, “avui disposem d’una organització consolidada  que han permès tot el treball dut a terme el 2023 i que ens ha de servir per créixer de forma transversal i diversa arreu del territori”.

En aquest sentit, el repàs de l’any ha constatat que l’activitat de l’Associació ha estat intensa malgrat el doble context electoral. Així, s’ha treballat en la comunicació a través del web i les xarxes, s’han presentat públicament dos estudis jurídics que mostren la viabilitat d’un model d’energia pública i s’ha avançat en l’elaboració de dos estudis més, que es presentaran abans de la pròxima assemblea.

 

Una eina útil per als municipis  

Tot plegat, posa les bases per a un 2024 en què es vol créixer pel que fa al nombre d’associats, procurant sumar més municipis  de l’àrea  metropolitana, i generar més incidència social i política alhora que s’estableixin espais efectius i útils per donar suport als municipis i promoure l’intercanvi d’experiències. El pressupost, les quotes i el Pla d’actuació 2024 aprovats en assemblea han de permetre l’assoliment d’aquests objectius.

De fet, el torn obert de paraules ha posat de manifest la proliferació de comunitats energètiques i col·laboracions publicoprivades en forma de cooperatives arreu del territori. Així, les intervencions dels representants de Bellpuig, Sant Pere de Torelló, el Masnou o Girona, han posat de manifest tant la necessitat com la voluntat de promoure espais on es puguin intercanviar experiències i coneixement alhora que es defineixin estratègies comunes.

 

Ja som 119 municipis i entitats

La jornada també ha servit per aprovar l’adhesió de Santpedor i Sant Esteve de Palautordera així com per donar-los la benvinguda i celebrar que eleven el nombre d’associats a l’Amep a 119. Alhora, també s’ha aprovat les candidatures de Montornès del Vallèsel Prat de Llobregat i Santa Perpètua de Mogoda a formar part de la comissió executiva. Les tres representants han destacat l’alineació de la feina que s’està fent en cada part del territori amb l’enfocament conjunt de l’Amep: “Cal reforçar el moviment municipalista català com a eina per millorar la vida de les persones i garantir l’accés als subministraments bàsics en condicions dignes i justes és el camí”, ha destacat Esther Garcia de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.

 

Pla d’actació de l’AMEP 2024

Related posts