Xarxa per la sobirania energètica

L’Ajuntament de Barcelona accepta i implementa la proposta per detectar la pobresa energètica i fer una actuació preventiva derivant els casos a serveis socials

Des de la Generalitat encara esperem que ens donin data per una reunió


Barcelona, 15 de març de 2017


Fa tres setmanes l’Aliança contra la pobresa energètica (APE) i un col.lectiu de bombers de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona vam fer una proposta per quantificar i determinar les víctimes de la pobresa energètica així com detectar casos que no estaven en el circuit de Serveis Socials i derivar-los.
La proposta ve motivada principalment perquè els cossos de bombers de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona no poden determinar en els seus informes que en les llars on hi ha hagut un incendi amb víctima mortal o no, o en qualsevol altra actuació efectuada, hi ha situacions de pobresa energètica.Igual que en el seu moment va succeir amb les víctimes de violència de gènere, que semblava que abans dels 80 no existien fins que no es va començar a tipificar i van passar de ser víctimes d’un crim a ser víctimes de la violència de gènere, ni la societat ni l’administració van posar sobre la taula solucions reals i efectives. El mateix està succeint avui en dia amb les víctimes de la pobresa energètica.Per donar resposta a aquesta situació vam presentar aquesta proposta fa 3 setmanes  http://pobresaenergetica.es/comunicat-un-col·lectiu-de-bombers-lalianca-contra-la-pobresa-energetica-ape-presenten-una-proposta-per-determinar-quantificar-les-victimes-de-la-pobresa-energetica/ i vam demanar una reunió conjunta entre els representants de l’Ajuntament de Barcelona, Comissionat de Seguretat i Direcció, així com al Conseller d’Interior i la Direcció de Bombers de la Generalitat.

Avui hem tingut reunió amb Amadeu Recasens (Comissionat de Seguretat) i Manel Prado (Director dels SPEIS) i altres membres del departament de l’Ajuntament de Barcelona. Per part de la Generalitat no hi ha hagut resposta concreta i no han assistit a la reunió

L’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès que a partir de dilluns el cos de bombers de l’ajuntament de Barcelona en els seus informes incorporaran indicadors per determinar si a les llars en les quals actuen hi ha pobresa energètica. A més a més s’han compromès a fer un seguiment periòdic amb l’aliança contra la pobresa energètica per avaluar els impactes d’aquesta intervenció i anar millorant el protocol.

Ens sorprèn per altra banda, que la Generalitat no hagi prioritzat aquesta proposta i tres setmanes després no s’hagin compromès ni tan sols a participar en una reunió per treballar-hi. Des de l’Aliança contra la pobresa energètica, conjuntament amb bombers, continuarem treballant per implementar la proposta a tota Catalunya, sinó és amb la Generalitat amb les administracions i altres òrgans competencials. Per nosaltres, la lluita contra la pobresa energètica sí és una prioritat.

Esperem que en els pròxims dies Jordi Jané (Conseller d’interior) així com el Juli Gendrau (Director General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments) responguin a la nostra demanda de reunió i el cos de bombers de la Generalitat implementi com més aviat millor el protocol que demanem per evitar que morts com la de Reus es tornin a repetir a Catalunya.

 

 

Aliança contra la Pobresa Energètica

Related posts