Una planta fotovoltaica en sòl agrari fèrtil
El 19 de maig del 2023 es va publicar al DOGC la notícia que es vol fer una Planta Solar Fotovoltaica (PSF) en sòl agrari fèrtil a la partida de Campdevaques, al terme municipal de l’Aleixar. Aquesta proposta, que pretén instal·lar 4.064 panells solars amb una potència de 2,085 MWp, ha generat preocupació i rebuig entre la població local i les organitzacions ecologistes.
La finca seleccionada es troba a només 500 metres del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades i d’altres espais naturals protegits i consta de 5,8 ha de terreny de les quals se’n volen aprofitar 3,9 ha. Per a l’evacuació de l’electricitat, s’ha previst la construcció d’una línia aèria de 800 metres amb 7 torres que es connectaria a la xarxa d’alta tensió existent, implicaria expropiar parts de les 8 finques veïnes fins a la carretera entre l’Aleixar i Vilaplana.
Un projecte d’esquenes a la ciutadania
En els municipis on està previst el desenvolupament d’aquest projecte ja hi ha un procés iniciat des del 2022; entre l’Associació La Vall Sostenible i els Ajuntaments de l’Aleixar, Vilaplana i Maspujols; per crear una comunitat energètica local.
Per tant, es demostra un interès per poder dur a terme una transició energètica cap a les renovables en forma de comunitats energètiques locals o fomentant l’autoconsum, ocupant espais urbans, urbanitzats i ja degradats, abans de plantejar l’opció d’ocupar terrenys naturals i agrícoles i projectes en què la comunitat local no té ni veu ni vot, ni tampoc n’obté beneficis.
El territori es mobilitza en contra del projecte
La ciutadania s’ha començat a organitzar per fer-hi front, i ja han redactat un manifest amb els principals arguments contra la Planta Solar Fotovoltaica, pel qual estan demanant adhesions.
Es troben en una cursa a contrarellotge per presentar al·legacions, amb un termini fins al 9 de juny. La Plataforma Territori Sostenible del Camp i GEPEC han redactat al·legacions i animen a la ciutadania a presentar les seves per tal de demostrar que hi ha un rebuig per part del territori, facilitant els passos a seguir per poder presentar-ne de manera telemàtica.
Des de la Xarxa per la sobirania energètica, ens sumem a aquesta oposició i defensem un model renovable distribuït, equitatiu, democràtic i al servei de la ciutadania. No podem permetre que s’executin projectes renovables sense tenir en compte la veu del territori.