El cap de setmana del 18 al 20 d’octubre torna el VOLT, una iniciativa de la Xarxa per la sobirania energètica.
La Xarxa per la sobirania energètica ens preparem per a la sisena edició del Volt, una iniciativa que uneix a seixanta activistes en un viatge en autocar pel territori català. Durant el cap de setmana del 18 al 20 d’octubre de 2024, el Volt farà parades a diverses localitats per conèixer conflictes i propostes al voltant de la transició energètica. Organitzarem visites, xerrades i accions en col·laboració amb les plataformes ecologistes i socials locals.
Deu anys després del primer Volt, la iniciativa continua sent un testimoni actiu dels canvis i desafiaments en el panorama energètic català. Aquesta edició es posarà èmfasi en la crítica en les solucions basades en una mera substitució tecnològica dels combustibles fòssils per les energies renovables, un model que sovint perpetua dinàmiques colonials i extractivistes, així com en la necessitat de promoure veritables solucions justes.
Un recorregut per una Catalunya que lluita
Primera parada, Tarragona
El divendres 18 d’octubre, el Volt 6 arribarà a Tarragona, epicentre de la indústria petroquímica al sud d’Europa. Faran una caminada per la ciutat guiada per col·lectius com Enginyeria Sense Fronteres Tarragona, Plataforma Cel Net, INSTA, Good Karma Projects i Ecologistes en Acció. Posarem especial atenció en els greus impactes ambientals i les limitacions reguladores d’emissions del complex petroquímic de Tarragona.
Mont-Roig del Camp, les ombres de la indústria de les bateries
El dissabte al matí, la ruta seguirà fins a Mont-Roig del Camp, on explorarem els terrenys destinats a la construcció de dues fàbriques d’electrofoil per a bateries. Acompanyades de Salvem Mont-Roig del Camp, analitzarem l’impacte ambiental d’aquestes fàbriques, amb especial atenció a la sobreexplotació de l’aigua, la contaminació i la degradació del paisatge.
Sant Quirze de Besora, la lluita per l’energia pública
Dissabte a la tarda, el Volt arribarà a Sant Quirze de Besora per visitar Can Trinxet, la primera hidroelèctrica pública de Catalunya. Amb aquesta parada volem celebrar l’èxit de la recuperació de la titularitat pública de la infraestructura, de la mà de la Plataforma Per Recuperar l’Energia, que lluita per posar fi a les concessions il·legítimes que afecten altres centrals hidroelèctriques al territori.
Vic, el futur energètic és comunitari
El diumenge 20 d’octubre, el viatge continuarà a Vic, on parlarem sobre el potencial de les Comunitats Energètiques per l’energia comunitària i l’aposta pel decreixement en la transició energètica, amb Osona Energia i l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG).
El viatge finalitzarà la tarda de diumenge, amb l’arribada de l’autocar a Barcelona.