Xarxa per la sobirania energètica

Concentració contra l’actual model de transició energètica que s’està imposant al territori català

L’Associació de Micropobles de Catalunya i la Xarxa per la sobirania energètica, juntament amb un gran nombre d’entitats i plataformes d’arreu de Catalunya, convoquen una gran concentració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per al diumenge 2 de maig.

Des d’inici del 2020 s’ha produït una allau de tramitacions de projectes d’energies renovables per instal·lar-se sobre sol no urbanitzable, la major part dins el terme dels municipis rurals.

Des de la Sectorial d’Energia de l’Associació de Micropobles de Catalunya s’ha estat treballant aquesta qüestió i s’ha recollit el sentir majoritari dels alcaldes i del teixit social. Hi ha consens entorn de la necessitat d’avançar cap a la descarbonització a través de les energies renovables, però també en que caldria modificar alguns aspectes del model actual de transició energètica perquè únicament posa èmfasi en facilitar la instal·lació de grans centrals de producció de renovables i relega els ajuntaments a un paper molt secundari.

L’objectiu de la concentració és fer visible la protesta social per l’actual model de transició energètica que s’està imposant a Catalunya:
• que perpetua el model anterior de control de l’energia en mans d’oligopolis energètics,
• que no posa la transició energètica al servei de la ciutadania,
• que prioritza el model de grans instal·lacions d’energies renovables arreu del territori sense
donar veu als agents locals afectats,
• que no protegeix el patrimoni natural, cultural i paisatgístic del territori català,
• que no impulsa els elements bàsics per a una transició energètica veritablement sostenible: les instal·lacions d’autoconsum, les estratègies de reducció del consum i millora de l’eficiència i les instal·lacions petites i mitjanes amb inversió pública-privada local, entre d’altres.

Tots aquests punts es recullen al Decàleg per avançar cap a una Transició Energètica al servei de la ciutadania, que s’ha realitzat amb l’ajut d’experts en la matèria. El contingut del document es farà arribar al Dept. de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya el dimecres 28 d’abril en una reunió amb la Vicepresidenta de l’Associació, Carme Ferrer, i representants territorials de Micropobles.

Es preveu que la concentració compti amb un ampli suport de les entitats i plataformes que defensen una transició energètica democratitzada, municipalitzada, participada, racionalitzada i eficient que respecti la biodiversitat, el paisatge i als ciutadans del medi urbà i rural.

Per tal d’ampliar la informació sobre la jornada us convoquem a una Roda de Premsa virtual el dijous 29 d’abril a les 12:00h.

Concentració a la Plaça Sant Jaume. Diumenge, 2 de maig.
Horari dels actes centrals: 11:00 a 12:30 h.
• Concentració d’alcaldes, plataformes territorials i ciutadania amb l’objectiu de posar de
manifest la preocupació per l’actual model de transició energètica.
• Recollida de cartes per fer arribar als grups parlamentaris exposant les problemàtiques que
l’actual model de transició energètica genera en el territori.

Més informació:
Montserrat Coberó
Membre de la Sectorial d’Energia de l’Associació de Micropobles de Catalunya
energia@micropobles.cat
Tel. 609 768 507
premsa@micropobles.cat

Related posts