- Més de vint organitzacions participen en una jornada reivindicativa que conclou amb una concentració davant el Congrés dels Diputats
- La moratòria de talls perdrà la seva vigència a finals d’any, i davant l’actual incertesa política, més d’un milió de llars espanyoles poden perdre la protecció
Nota de premsa
Més d’una vintena d’organitzacions i entitats socials han participat avui a Madrid en una jornada reivindicativa contra el poder de les grans empreses energètiques, la conseqüència directa de les quals és la pobresa energètica i per a demanar que es mantingui la moratòria de talls de subministraments bàsics vigent des de 2020. Si no es prorroga la prohibició de talls de subministrament, que finalitza el 31 de desembre de 2023, podríem trobar-nos amb una gran crisi de talls d’aigua, llum i gas amb conseqüències catastròfiques per a milers de llars.
L’actual moment d’incertesa política i la interinitat del Govern, a l’espera del pròxim intent d’investidura, genera molta preocupació i ansietat en més d’un milió i mig de llars beneficiàries del bo social, que depenen de l’aprovació de les mesures adequades per a garantir els seus drets més bàsics. Per això, les organitzacions exigeixen al pròxim executiu que apliquin les mesures urgents que demanda la situació davant la qual ens trobem:
- En primer lloc, es reclama la pròrroga de la moratòria de talls d’aigua, llum i gas en llars vulnerabilitzades, garantint així els drets fonamentals de la ciutadania en els quals l’energia és transversal, així com el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament (DHAS) reconegut per Nacions Unides. En paral·lel, s’ha d’avançar per a fer permanent la prohibició de talls en llars vulnerabilitzades en la línia del que han proposat tant la Comissió com el Parlament Europeus en el marc de la reforma del mercat comú de l’electricitat.
- A més, s’exigeix que tots els impagaments des de 2020 associats a aquesta mesura siguin assumits per les grans empreses del sector, els beneficis nets del qual no han parat d’incrementar-se en els últims anys com una forma de “compensació social” per tractar-se d’un subministrament essencial, amb una cartera de clients assegurada en un mercat altament rendible i amb poca competència.
- En relació amb l’oligopoli energètic, es denuncia també la seva responsabilitat amb l’actual situació d’emergència climàtica, sent precisament Endesa, Naturgy i Iberdrola la segona, quarta i vuitena empreses espanyoles que més diòxid de carboni van emetre l’any 2022 respectivament.
- D’altra banda, les veïnes de la Canyada Real, sense llum des de fa més de tres anys, exigeixen una solució a l’actual vulneració de drets, denunciada per una pluralitat d’organismes i organitzacions internacionals.
- Davant l’evident augment del cost de la vida a causa, entre altres, al caràcter sistèmic del preu de l’electricitat, del qual les energètiques i l’augment exponencial dels seus marges empresarials són indiscutiblement responsables, el col·lectiu de pensionistes reclama un sistema de pensions just i digne per a totes.
- En l’actual crisi ecosocial les llars són l’últim refugi climàtic davant onades de calor i fred. En canvi la major part dels fons europeus no s’estan dedicant a millores energètiques de les famílies més vulnerables i que viuen en règim de lloguer. Es reclama la priorització de la rehabilitació energètica i els subsidis per a instal·lacions d’autoconsum renovable als barris i famílies més vulnerabilitzades independentment del règim de propietat dels immobles.
- Finalment, des del moviment en defensa del dret a l’habitatge, es reclama que es garanteixi l’accés universal a l’habitatge, sense que existeixin amenaces de talls de subministraments, acumulació de deutes o desnonaments. En conseqüència, demandem la implementació d’una moratòria indefinida que previngui aquestes situacions de manera permanent.
Una jornada de lluita per a defensar el dret als subministraments
La jornada ha començat en la seu d’Iberdrola, en el districte de Hortaleza, on s’ha presentat un capgròs que representa a Ignacio Sánchez Galán, president d’Iberdrola. La ruta de denúncia ha passat després per les seus d’Endesa a Barajas i Naturgy al barri de Salamanca, on han desfilat també els capgrossos de José Bogas i Francisco Reynés i s’han desplegat pancartes reivindicatives.
A mig matí, activistes i manifestants s’han concentrat en la Plaza de las Cortes, davant l’edifici del Congrés dels Diputats, moment en el qual s’ha produït un “judici popular” a les grans energètiques i una roda de premsa per a compartir el conjunt de reivindicacions i demandes. En aquest judici popular, diferents afectades per pobresa energètica han traslladat les seves queixes i reclamacions als màxims directius d’Endesa, Naturgy i Iberdrola. La sentència ha estat clara: el Govern haurà de prohibir els talls i les empreses, assumir el cost del deute.
La jornada ha finalitzat amb un dinar popular que ha unit a activistes de tot l’Estat per a estrènyer llaços i continuar col·laborant en la lluita contra el poder corporatiu de l’oligopoli energètic i a favor de la garantia dels drets bàsics de tota la ciutadania i especialment de les llars vulnerabilitzades. Les organitzacions convocants han fet notar que no defalliran fins que la moratòria de talls i la resta de mesures exigides siguin una realitat.
A continuació, s’inclou una llista de totes les organitzacions i entitats participants:
Alianza contra la Pobreza Energética
Amigos de la Tierra
Asociación Internacional de Ingeniería Sin Fronteras
Plataforma por un Nuevo Modelo Energético
AeioLuz
Asociación SOCAIRE
Aigua és Vida
Xarxa per la sobirania energètica (Xse)
La Palma Renovable
Energía Bonita S. Coop.
Diecisiete Coop
Asociación Comunidad Energética Sierra
Sol Sierra Soluciones Renovables S.L
Ecologistas en Acción
Stop Desahucios Móstoles
Coordinadora de Vivienda de Madrid
Eureka
Plataforma Cívica por la luz en Cañada Real
Coordinadora de Pensionistas
Plataforma en defensa del sistema público de pensiones Móstoles
Sindicato Inquilinas Madrid
CCOO
Greenpeace
Red Agua Pública