Dissabte 20 de Juny tindrà lloc al Campus Nord de Barcelona la
Jornada sobre
Recursos i política a la Catalunya del segle XXI
Horari: de 10.30 a 18 hores. Lloc: Sala d’actes del CID-CSIC C/ Jordi Girona 18-26.
La jornada, organitzada per diversos col.lectius de Catalunya, comptarà amb una primera part, al matí, de plantejament del context, amb Antonio Turiel, físic i matemàtic de l’Institut de Ciències del Mar, i de Marcel Coderch, doctor en enginyeria, ex membre del Consell del Govern en Desenvolupament Sostenible, i assessor actual del govern en infraestructures estratègiques del nou Estat.
Antonio Turiel i Marcel Coderch reflexionaran sobre com els límits en els recursos (energia, minerals, aigua…) i el canvi climàtic, estan condicionant la nostra economia, i quines polítiques poden ser necessàries a Catalunya, en un món que segur ja no serà igual.
La tarda començarà a les 15 hores amb una taula rodona que debatrà sobre com la tecnologia pot influir en aquest futur marcat per limitacions vitals, i si serà possible continuar amb el paradigma econòmic del creixement infinit. En la taula rodona s’analitzaran també el paper dels diferents actors a Catalunya en el plantejament de canvis que caldrà anar efectuant.
A l’últim bloc, la jornada abordarà també quin paper estan tenint les persones i moviments socials davant aquest diagnòstic. Diversos col·lectius ens explicaran què en pensen i què en fan per abordar la qüestió.
Per acabar, es vol fer una proposta de confluència que impliqui als científics, als tècnics, a organitzacions ciutadanes de base amb creixent pes polític, a moviments socials – a tothom que es vegi interpel·lat -, per continuar reflexionant i fer plantejaments per adaptar-nos i mitigar els efectes que el xoc amb la realitat d’aquest món finit i canviant està tenint en les nostres vides, i quines conseqüències comportarà en el futur. Es llançarà la idea d’unes segones jornades per analitzar temes més concrets, com el transport, l’agricultura, l’equilibri ciutats-territori, o l’energia, que es poden anar incorporant a les polítiques institucionals en els propers anys.
Vivim un temps d’emergència: emergència pels recursos, emergència climàtica, emergència democràtica i de justícia social. I alhora, vivim un temps de sorgiment de noves formes d’organització social que estan entrant a les institucions; a Catalunya, a més, hi ha un fort moviment de base que pretén endegar un procés constituent. És, creiem, fonamental, que la visió del futur en un món finit, canviant i en emergència entri al bell mig dels debats constituents que estan en marxa al nostre país, i arreu.
Enllaços vinculats: