Xarxa per la sobirania energètica

Víctimes dels talls de llum d’Endesa en tot l’Estat exigeixen la intervenció immediata de les administracions

  • A Almeria i Granada s’han registrat desenes de denúncies davant Indústria, mentre que a Barcelona s’ha exigit a la nova consellera la constitució d’un grup de treball participat per les veïnes afectades
  • Presenten un decàleg de reivindicacions de víctimes de talls de llum
  • Els seus drets fonamentals, especialment el dret a la salut, estan veient-se vulnerats

Barcelona, 9 de juny de 2021

Barris afectats pels continus talls de llum d’Endesa a Andalusia i Catalunya realitzen una acció conjunta per denunciar la seva situació i exigir solucions. A Almeria i Granada registren una sol·licitud a Indústria perquè obri un expedient a Endesa i sol·liciten una reunió. A Barcelona reclamen a la nova consellera, a través d’una carta formal, la constitució d’un grup de treball participat per les pròpies afectades per solucionar la problemàtica.

En el cas concret de Catalunya, representants de la Xarxa per la sobirania energètica (Xse), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i de dos dels barris afectats (Torre Baró, a Barcelona; i Sant Roc, a Badalona), aprofiten la formació del nou govern per reclamar a la consellera entrant, Teresa Jordà, responsable del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la creació d’un grup de treball, en el qual puguin participar activament les entitats socials i veïnals i es tractin de manera transparent les possibles solucions als talls i la seva calendarització.

Davant l’arribada de l’estiu, els milers de persones repartides per l’Estat espanyol que pateixen talls de llum, organitzades des del passat mes de gener en l’àmbit estatal, afirmen que “continuaran amb les seves mobilitzacions per demanar un subministrament elèctric ininterromput fins que ho aconsegueixin”.

A més, presenten el seu decàleg de reivindicacions, que inclou el reconeixement al dret als subministraments bàsics, entre ells l’energia, i de forma immediata i sense condicionalitats per a les persones en situació de vulnerabilitat sanitària. També exigeixen auditories independents sobre l’obsoleta xarxa de distribució, així com canvis estructurals en la xarxa, que garanteixin que ningú es vegi privat de subministrament elèctric.

A aquestes accions se sumen altres específiques, com els diferents procediments judicials oberts contra Endesa per talls de llum, així com iniciatives concretes que vinculen la interrupció del subministrament elèctric amb la salut, com la ja confirmada per la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (SEMFYC) o la iniciada per APDHA i APE, que estan recollint adhesions per a un manifest conjunt.

Afegeixen que “la criminalització de les persones i barris que pateixen talls de llum és només una estratègia per desviar l’atenció d’un problema global: la xarxa elèctrica d’Endesa està obsoleta i l’elèctrica no està complint amb les seves obligacions legals a l’hora de garantir el seu servei”. Apunten també que “els talls de llum estan provocant que els drets a la salut, a l’educació i a la vida digna s’estiguin veient vulnerats”.

Atenció a mitjans: Dani López 699 300 695
Portaveu Aliança contra la Pobresa Energètica: María Campuzano 647 079 507
Portaveu Xarxa per la sobirania energètica: Mònica Guiteras 646 415 272

Descarrega la Carta a la Consellera

 

Related posts